Stan na dan čeka kraj pandemije

Danijela Bajić
Stan na dan čeka kraj pandemije

BANjALUKA - Stan na dan u Srpskoj iznajmljuje 949 vlasnika, a zbog bogate turističke ponude na Jahorini i Ravnoj planini usluga iznajmljivanja smještaja na kraći period sve je popularnija u Palama i Trnovu.

Pokazuju to podaci Agencije za posredničke i informatičke usluge (APIF) RS, prema kojima su se Pale sa 156 registrovanih stanova na dan, našle odmah iza Banjaluke, gdje je ovu djelatnost prijavilo čak 236 vlasnika nekretnina, najviše u Srpskoj.

U top pet lokacija po broju nekretnina za izdavanje treće mjesto zauzelo je Trebinje, gdje se iznajmljivanjem stanova na dan, prema podacima APIF-a, bave 84 vlasnika nekretnina, za deset više nego u Trnovu, koje u korak prati Šipovo.

- U Srpskoj su se krajem prošle godine iznajmljivanjem stanova na dan bavila 872 vlasnika nekretnina, a u aprilu prošle godine 767 - istakli su u APIF-u.

Paljanin Luka Cicović kaže da se zbog velike potražnje već neko vrijeme bavi iznajmljivanjem apartmana i to na kraći vremenski period.

- Najviše posla imamo tokom zimske sezone. U tom periodu, kako prije virusa korona, tako i prethodnih mjeseci u ovom dijelu Srpske gotovo je bilo nemoguće naći slobodan stan na dan, dok na duže vrijeme gotovo da niko i ne izdaje - kazao je Cicović, u čijem apartmanu za pet osoba noć košta 50 KM.

Dodao je da je tokom proljeća i ljeta manje mušterija, što je, kako kaže, očekivano, s obzirom na to da nije sezona. 

- Pandemija sigurno nije pomrsila račune vlasnicima nekretnina, jer sad je mnogo više onih koji se bave tim poslom u Palama u odnosu na isti period prošle godine - kazao je Cicović.

S druge strane, vlasnici nekretnina u Banjaluci kažu da imaju manje gostiju tokom pandemije, ali da stanovi na dan ne zjape prazni, jer se iznajmljuju, ali na duži vremenski period. 

- Broj dolazaka turista u Banjaluku u posljednjih godinu dana je drastično opao, zbog čega je smanjena i potražnja za stanovima na dan. Iz tog razloga, mnogi vlasnici nekretnina su se odlučili da svoje stanove dugoročno iznajme, jer im je to mnogo sigurnija varijanta tokom pandemije - kazala je vlasnica agencije za nekretnine “Saga” iz Banjaluke Stanislava Ligka.

Prema njenim riječima, malo vlasnika trenutno iznajmljuje stanove na dan u Banjaluci, a tu uglavnom odsjedaju klijenti koji u grad dođu poslovno.  

Direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović kaže da se zbog nedostataka gostiju iz inostranstva tokom pandemije veliki broj ljudi preorijentisao na iznajmljivanje stanova na duži vremenski period, kako ne bi morali da se odjavljuju.

 - Tokom pandemije obratilo nam se više klijenata u želji da stanove koje su izdavali na dan, iznajmljuju na duži period, jer se nadaju da će sve ovo proći i da će nastaviti tamo gdje su stali - kazao je Milanović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana