Штада преузима 15 брендова ГлаксоСмитКлајна

Tanjug
Штада преузима 15 брендова ГлаксоСмитКлајна

БАД ВИЛБЕЛ - Њемачка група Штада, у оквиру које послује и Хемофарм, купила је портфолио од 15 реномираних брендова компаније ГлаксоСмитКлајн (GlaxoSmithKline, ГСК), који су присутни више од 40 земаља, између осталих и у Србији.

С овом аквизицијом, Штада значајно шири своје глобално пословање у домену лијекова и препарата без рецепта (ОТЦ), наводи се у саопштењу компаније уз напомену да се никакви финансијски детаљи уговора о куповини имовине у погледу потпуних права, укључујући дозволе за стављање у промет, неће објављивати. 

Трансакција подразумева преузимање 15 брендова, међу којима су и Венорутон за лијечење болести вена, Колдрекс за лијечење симптома прехладе, Цетебе витамин Ц додатак исхрани, Мебукаин, палета производа против запаљења грла и Тавегyл антиалергјиски бренд.

Само ових пет брендова, како се додаје, чини нешто више од половине укупног промета производа који су предмет аквизиције. 

"Штада је важан европски играч са јаким присуством на многим тржиштима и као таква све пожељнији партнер у сегментима генерике и здравствених производа широке потрошње. Брендови које смо купили и тржишта на којима су они присутни, добро су усклађени са Штадином географском стратегијом и нашим кључним активностима", каже Петер Голдшмит, генерални директор Штаде. 

Према његовим речима, ова куповина ће омогућити Штади да се додатно развија уз постојећи снажан раст који већ биљеже у генеричком пословању. 

"Верујемо да ће, под нашим вођством, ови брендови бити освјежени и да ће додатно јачати", додао је Голдшмит. 

Са географског аспекта, производи ГСК-овог портфолија који је Штада купила, продају се у многим земљама, а само у Немачкој, Русији, Пољској и Шпанији они чине више од десетине промета портфолија. 

Такође, Француска, Мађарска, Италија, Португалија, Србија и Швајцарска су међу првих 10 земаља по продаји овог портфолија, чиме додатно унапређују Штадину позицију као истинског паневропског играча у сегменту здравствених производа широке потрошње. 

Ова трансакција подлијеже уобичајеним условима и њено затварање се очекује у другом кварталу 2020. године, наводи се у саопштењу Штаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана