Štada preuzima 15 brendova GlaksoSmitKlajna

Tanjug
Štada preuzima 15 brendova GlaksoSmitKlajna

BAD VILBEL - Njemačka grupa Štada, u okviru koje posluje i Hemofarm, kupila je portfolio od 15 renomiranih brendova kompanije GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline, GSK), koji su prisutni više od 40 zemalja, između ostalih i u Srbiji.

S ovom akvizicijom, Štada značajno širi svoje globalno poslovanje u domenu lijekova i preparata bez recepta (OTC), navodi se u saopštenju kompanije uz napomenu da se nikakvi finansijski detalji ugovora o kupovini imovine u pogledu potpunih prava, uključujući dozvole za stavljanje u promet, neće objavljivati. 

Transakcija podrazumeva preuzimanje 15 brendova, među kojima su i Venoruton za liječenje bolesti vena, Koldreks za liječenje simptoma prehlade, Cetebe vitamin C dodatak ishrani, Mebukain, paleta proizvoda protiv zapaljenja grla i Tavegyl antialergjiski brend.

Samo ovih pet brendova, kako se dodaje, čini nešto više od polovine ukupnog prometa proizvoda koji su predmet akvizicije. 

"Štada je važan evropski igrač sa jakim prisustvom na mnogim tržištima i kao takva sve poželjniji partner u segmentima generike i zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. Brendovi koje smo kupili i tržišta na kojima su oni prisutni, dobro su usklađeni sa Štadinom geografskom strategijom i našim ključnim aktivnostima", kaže Peter Goldšmit, generalni direktor Štade. 

Prema njegovim rečima, ova kupovina će omogućiti Štadi da se dodatno razvija uz postojeći snažan rast koji već bilježe u generičkom poslovanju. 

"Verujemo da će, pod našim vođstvom, ovi brendovi biti osvježeni i da će dodatno jačati", dodao je Goldšmit. 

Sa geografskog aspekta, proizvodi GSK-ovog portfolija koji je Štada kupila, prodaju se u mnogim zemljama, a samo u Nemačkoj, Rusiji, Poljskoj i Španiji oni čine više od desetine prometa portfolija. 

Takođe, Francuska, Mađarska, Italija, Portugalija, Srbija i Švajcarska su među prvih 10 zemalja po prodaji ovog portfolija, čime dodatno unapređuju Štadinu poziciju kao istinskog panevropskog igrača u segmentu zdravstvenih proizvoda široke potrošnje. 

Ova transakcija podliježe uobičajenim uslovima i njeno zatvaranje se očekuje u drugom kvartalu 2020. godine, navodi se u saopštenju Štade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana