Сладолед истопио 7,84 милиона КМ

Данијела Бајић
Сладолед истопио 7,84 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Вриједност увезених ледених посластица у БиХ за прва четири мјесеца ове године била је већа за 2,3 милиона КМ у односу на исти период годину раније, а највише сладоледа стигло је из Хрватске и Србије.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у току прва четири мјесеца ове године на наше тржиште стигли су ови производи у вриједности од око 7,84 милиона КМ, док је у истом периоду лани увоз био тежак 5,53 милиона КМ. Како додају, више од половине увезеног сладоледа ове године стигло је из Хрватске.

- Осим Хрватске сладолед се у БиХ највише увозио из Србије, затим Пољске, Мађарске, Румуније те Сјеверне Македоније, Њемачке, али и Словеније. Међу државама из којих увозимо ледене производе су и Француска, Грчка и Турска - истакли су у УИО БиХ.

Додали су да су у прошлој години становници БиХ појели 5,32 милиона килограма ледених посластица, чија је вриједност износила 25,64 милиона КМ.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић казао је да је у прва четири мјесеца ове године из иностранства стигло више сладоледа у односу на исти период прошле године, јер су мјере уведене због пандемије вируса корона блаже него прошле сезоне па продавци очекују да ће и продаја ове ледене посластице бити боља.

Један од разлога већег увоза је, према његовим ријечима, и то што БиХ нема сопствене производње сладоледа, јер улазак у ову грану привреде није нимало једноставан. 

- У БиХ нико се не усуђује да покрене производњу сладоледа, јер се плаше да ли ће се и како пробити на тржиште, јер су велике компаније већ задобиле повјерење потрошача. Да би се освојило неко тржиште пут је веома дуг и тежак. Осим тога, у процесу глобализације мале фирме су увијек на мети великих компанија, које их пошто-пото покушавају елиминисати - казао је Видић и додао да осим тога инострани произвођачи имају далеко боље услове за пословање него домаћи привредници.

Извршни директор Удружења потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић рекла је да је сладолед посластица број један током љетних дана, али да све више становника ову посластицу конзумира и зими.

- Сладолед из Хрватске је преплавио наше тржиште, а у многим радњама у посљедње вријеме могу се наћи и производи компанија са истока - казала је Марићева.

Извоз

Према подацима УИО, БиХ је лани извезла јестиве ледене производе вриједне 187.500 КМ. Годину раније на инострано тржиште отишли су ти производи вриједни тек 26.778 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана