Sladoled istopio 7,84 miliona KM

Danijela Bajić
Sladoled istopio 7,84 miliona KM

BANjALUKA - Vrijednost uvezenih ledenih poslastica u BiH za prva četiri mjeseca ove godine bila je veća za 2,3 miliona KM u odnosu na isti period godinu ranije, a najviše sladoleda stiglo je iz Hrvatske i Srbije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u toku prva četiri mjeseca ove godine na naše tržište stigli su ovi proizvodi u vrijednosti od oko 7,84 miliona KM, dok je u istom periodu lani uvoz bio težak 5,53 miliona KM. Kako dodaju, više od polovine uvezenog sladoleda ove godine stiglo je iz Hrvatske.

- Osim Hrvatske sladoled se u BiH najviše uvozio iz Srbije, zatim Poljske, Mađarske, Rumunije te Sjeverne Makedonije, Njemačke, ali i Slovenije. Među državama iz kojih uvozimo ledene proizvode su i Francuska, Grčka i Turska - istakli su u UIO BiH.

Dodali su da su u prošloj godini stanovnici BiH pojeli 5,32 miliona kilograma ledenih poslastica, čija je vrijednost iznosila 25,64 miliona KM.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kazao je da je u prva četiri mjeseca ove godine iz inostranstva stiglo više sladoleda u odnosu na isti period prošle godine, jer su mjere uvedene zbog pandemije virusa korona blaže nego prošle sezone pa prodavci očekuju da će i prodaja ove ledene poslastice biti bolja.

Jedan od razloga većeg uvoza je, prema njegovim riječima, i to što BiH nema sopstvene proizvodnje sladoleda, jer ulazak u ovu granu privrede nije nimalo jednostavan. 

- U BiH niko se ne usuđuje da pokrene proizvodnju sladoleda, jer se plaše da li će se i kako probiti na tržište, jer su velike kompanije već zadobile povjerenje potrošača. Da bi se osvojilo neko tržište put je veoma dug i težak. Osim toga, u procesu globalizacije male firme su uvijek na meti velikih kompanija, koje ih pošto-poto pokušavaju eliminisati - kazao je Vidić i dodao da osim toga inostrani proizvođači imaju daleko bolje uslove za poslovanje nego domaći privrednici.

Izvršni direktor Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić rekla je da je sladoled poslastica broj jedan tokom ljetnih dana, ali da sve više stanovnika ovu poslasticu konzumira i zimi.

- Sladoled iz Hrvatske je preplavio naše tržište, a u mnogim radnjama u posljednje vrijeme mogu se naći i proizvodi kompanija sa istoka - kazala je Marićeva.

Izvoz

Prema podacima UIO, BiH je lani izvezla jestive ledene proizvode vrijedne 187.500 KM. Godinu ranije na inostrano tržište otišli su ti proizvodi vrijedni tek 26.778 KM.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana