“Шећерана” чека понуду “Ниве”

Милијана Латиновић
“Шећерана” чека понуду “Ниве”

Бијељина - Компанија “Нива” из Србије потврдила је јуче да ће до 15. јула доставити понуду за бијељинску “Фабрику шећера” у стечају, чија продаја ће, према одлуци Скупштине повјерилаца, бити настављена по досадашњој цијени од десет милиона марака.

Фирма “Нива” из Жабља, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате, посљедња је ушла у трку за “Шећерану”, изразивши намјеру да купи фабрику и у њој покрене сопствену производњу и запосли око 100 радника. Стручни тим компаније боравио је недавно у Бијељини да би сагледао ситуацију на терену.

- Понуду за евентуалну куповину “Шећеране” доставићемо до 15. јула - потврдили су јуче за “Глас Српске” у “Ниви”.

Стечајни управник бијељинске фабрике Небојша Матић казао је да је Скупштина повјерилаца јуче донијела одлуку да идућа јавна продаја “Шећеране” буде одржана 5. августа у 12 часова.

- Паралелно ће се одвијати провјера да ли и на који начин повјериоци могу постати власници имовине стечајног дужника. Одлучено је да цијена не буде снижена и да наставимо продају по почетној цијени од десет милиона КМ. Чекамо понуду из “Ниве”, која би, како су ми потврдили, требало да стигне до 15. јула - истакао је Матић.

Осим тога, додао је, на сједници Скупштине повјерилаца било је ријечи и о захтјеву повјерилаца за његову смјену, о чему ће суд донијети одлуку у законом предвиђеном року.

Бањалучанин Горан Вајкић, који је заинтересован за куповину “Шећеране”, истиче да је до сада пропало девет покушаја продаје те фабрике и да наставак продаје по досадашњим условима нема никаквог смисла.

- И суду и стечајном управнику доставио сам поднесак у којем се позивам на члан 107 Закона о стечајном поступку, у којем је наведено да уколико у три јавне лицитације није уновчена имовина стечајног дужника, даљу продају врши стечајни управник по одредницама Закона о извршном поступку. Према томе, не може Скупштина повјерилаца више одређивати минималну цијену. Ово је самовоља повјерилаца, којој се треба стати у крај - појаснио је Вајкић и додао да не одустаје од своје понуде за “Шећерану” у износу од 6,95 милиона КМ. Подсјетио је да је наведени члан у закон уведен након што је једна фабрика из Шековића продавана на лицитацији 67 пута и продата тек након седам година за најнижи износ који је био довољан да покрије само трошкове тих неуспјелих лицитација.

Посљедњи покушај продаје бијељинске “Фабрике шећера” у стечају пропао је 2. јула, јер нико није доставио понуду за куповину тог предузећа.

 Старо гвожђе

Економиста Зоран Павловић, који је учествовао у писању прединвестиционе студије о “Шећерани”, каже да је та фабрика капитално предузеће у Семберији које мора бити покренуто, јер би донијело 1.000 радних мјеста, а његовим покретањем БДП Српске растао би за два одсто, док би годишња производња шећера износила око 55.000 тона.

- То је капацитет који се не смије продати у старо гвожђе, а све испод десет милиона марака је жеља потенцијалних купаца да то претворе у старо гвожђе - нагласио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана