“Šećerana” čeka ponudu “Nive”

Milijana Latinović
“Šećerana” čeka ponudu “Nive”

Bijeljina - Kompanija “Niva” iz Srbije potvrdila je juče da će do 15. jula dostaviti ponudu za bijeljinsku “Fabriku šećera” u stečaju, čija prodaja će, prema odluci Skupštine povjerilaca, biti nastavljena po dosadašnjoj cijeni od deset miliona maraka.

Firma “Niva” iz Žablja, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate, posljednja je ušla u trku za “Šećeranu”, izrazivši namjeru da kupi fabriku i u njoj pokrene sopstvenu proizvodnju i zaposli oko 100 radnika. Stručni tim kompanije boravio je nedavno u Bijeljini da bi sagledao situaciju na terenu.

- Ponudu za eventualnu kupovinu “Šećerane” dostavićemo do 15. jula - potvrdili su juče za “Glas Srpske” u “Nivi”.

Stečajni upravnik bijeljinske fabrike Nebojša Matić kazao je da je Skupština povjerilaca juče donijela odluku da iduća javna prodaja “Šećerane” bude održana 5. avgusta u 12 časova.

- Paralelno će se odvijati provjera da li i na koji način povjerioci mogu postati vlasnici imovine stečajnog dužnika. Odlučeno je da cijena ne bude snižena i da nastavimo prodaju po početnoj cijeni od deset miliona KM. Čekamo ponudu iz “Nive”, koja bi, kako su mi potvrdili, trebalo da stigne do 15. jula - istakao je Matić.

Osim toga, dodao je, na sjednici Skupštine povjerilaca bilo je riječi i o zahtjevu povjerilaca za njegovu smjenu, o čemu će sud donijeti odluku u zakonom predviđenom roku.

Banjalučanin Goran Vajkić, koji je zainteresovan za kupovinu “Šećerane”, ističe da je do sada propalo devet pokušaja prodaje te fabrike i da nastavak prodaje po dosadašnjim uslovima nema nikakvog smisla.

- I sudu i stečajnom upravniku dostavio sam podnesak u kojem se pozivam na član 107 Zakona o stečajnom postupku, u kojem je navedeno da ukoliko u tri javne licitacije nije unovčena imovina stečajnog dužnika, dalju prodaju vrši stečajni upravnik po odrednicama Zakona o izvršnom postupku. Prema tome, ne može Skupština povjerilaca više određivati minimalnu cijenu. Ovo je samovolja povjerilaca, kojoj se treba stati u kraj - pojasnio je Vajkić i dodao da ne odustaje od svoje ponude za “Šećeranu” u iznosu od 6,95 miliona KM. Podsjetio je da je navedeni član u zakon uveden nakon što je jedna fabrika iz Šekovića prodavana na licitaciji 67 puta i prodata tek nakon sedam godina za najniži iznos koji je bio dovoljan da pokrije samo troškove tih neuspjelih licitacija.

Posljednji pokušaj prodaje bijeljinske “Fabrike šećera” u stečaju propao je 2. jula, jer niko nije dostavio ponudu za kupovinu tog preduzeća.

 Staro gvožđe

Ekonomista Zoran Pavlović, koji je učestvovao u pisanju predinvesticione studije o “Šećerani”, kaže da je ta fabrika kapitalno preduzeće u Semberiji koje mora biti pokrenuto, jer bi donijelo 1.000 radnih mjesta, a njegovim pokretanjem BDP Srpske rastao bi za dva odsto, dok bi godišnja proizvodnja šećera iznosila oko 55.000 tona.

- To je kapacitet koji se ne smije prodati u staro gvožđe, a sve ispod deset miliona maraka je želja potencijalnih kupaca da to pretvore u staro gvožđe - naglasio je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana