Савјетовање у привреди хвата залет

Милијана Латиновић
Савјетовање у привреди хвата залет

БАЊАЛУКА - Да привреда Републике Српске све више јача свједочи податак да је за десет мјесеци ове године регистровано 737 пословних субјеката, што је за 75 више у односу на исти период лани.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС највише регистрованих предузећа је у области консалтинга, односно савјетовања у пословању.

Међу топ пет дјелатности у којима је регистровано највише пословних субјеката су и рачунарско програмирање, изградња зграда, неспецијализована трговина на велико те дјелатности стоматолошке праксе. 

- Највише пословних субјеката од јануара до краја октобра ове године регистровано је у Бањалуци, и то 332, затим 69 у Бијељини, 26 у Требињу, 25 у Градишци и 24 у Приједору - навели су у АПИФ-у.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић каже за “Глас Српске” да су географски положај ове локалне заједнице, која је смјештена на вратима Европске уније, као и добијање статуса града допринијели развоју и стварању бољег пословног амбијента.

- Настојимо да административне услуге прилагодимо привредним субјектима, како домаћим тако и ино-партнерима, који желе да улажу и отварају фирме у Градишци. Захваљујући једношалтерском пословању, брзом издавању локацијских услова те улагањима у инфраструктуру постајемо град пожељан за инвеститоре - рекао је Аџић. Додао је да развојну шансу ова локална заједница види у дрвопреради, производњи тапацираног намјештаја, металској индустрији па чак и у пољопривреди.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић каже да охрабрује чињеница да се повећава број регистрованих предузећа.

- Много више би нас радовало да је више фирми из прерађивачке индустрије. Међутим, подаци АПИФ-а показују и да сектор консалтинга, који је брзорастући на западу, добија све више на значају и код нас - рекао је Благојевић за “Глас Српске”. Додао је да око 60 одсто укупне привреде РС припада бањалучкој регији, те да због тога не чуди што је највише пословних субјеката регистровано управо у Бањалуци.

Благојевић сматра да је веома важно мотивисати људе који имају добру пословну идеју да се одваже да региструју бизнис.

- Веома је важно да носиоци власти учине што више да би унаприједили услове пословања, да се новооснована предузећа могу изборити за своје мјесто на тржишту. Важно је реализовати све мјере које се односе на јачање конкурентности, а које су у врху приоритета привреде у програму економских реформи - истакао је Благојевић. 
 

 

ТОП ПЕТ ДЈЕЛАТНОСТИ

 

Дјелатност                                     Број регистрованих предузећа

Савјетовање у пословању                                  48
и остало управљање

Рачунарско програмирање                                28

Изградња стамбених                                          24
и нестамбених зграда

Неспецијализована                                            22
трговина на велико

Дјелатност                                                           20
стоматолошке
праксе

 

Трошкови

У Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС наводе да су процедуре регистровања предузећа скраћене те да оснивање предузећа траје свега три дана.

- Трошкови регистрације су смањени са 2.000 на максимално 132 марке - истакли су у АПИФ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана