Savjetovanje u privredi hvata zalet

Milijana Latinović
Savjetovanje u privredi hvata zalet

BANjALUKA - Da privreda Republike Srpske sve više jača svjedoči podatak da je za deset mjeseci ove godine registrovano 737 poslovnih subjekata, što je za 75 više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS najviše registrovanih preduzeća je u oblasti konsaltinga, odnosno savjetovanja u poslovanju.

Među top pet djelatnosti u kojima je registrovano najviše poslovnih subjekata su i računarsko programiranje, izgradnja zgrada, nespecijalizovana trgovina na veliko te djelatnosti stomatološke prakse. 

- Najviše poslovnih subjekata od januara do kraja oktobra ove godine registrovano je u Banjaluci, i to 332, zatim 69 u Bijeljini, 26 u Trebinju, 25 u Gradišci i 24 u Prijedoru - naveli su u APIF-u.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić kaže za “Glas Srpske” da su geografski položaj ove lokalne zajednice, koja je smještena na vratima Evropske unije, kao i dobijanje statusa grada doprinijeli razvoju i stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

- Nastojimo da administrativne usluge prilagodimo privrednim subjektima, kako domaćim tako i ino-partnerima, koji žele da ulažu i otvaraju firme u Gradišci. Zahvaljujući jednošalterskom poslovanju, brzom izdavanju lokacijskih uslova te ulaganjima u infrastrukturu postajemo grad poželjan za investitore - rekao je Adžić. Dodao je da razvojnu šansu ova lokalna zajednica vidi u drvopreradi, proizvodnji tapaciranog namještaja, metalskoj industriji pa čak i u poljoprivredi.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević kaže da ohrabruje činjenica da se povećava broj registrovanih preduzeća.

- Mnogo više bi nas radovalo da je više firmi iz prerađivačke industrije. Međutim, podaci APIF-a pokazuju i da sektor konsaltinga, koji je brzorastući na zapadu, dobija sve više na značaju i kod nas - rekao je Blagojević za “Glas Srpske”. Dodao je da oko 60 odsto ukupne privrede RS pripada banjalučkoj regiji, te da zbog toga ne čudi što je najviše poslovnih subjekata registrovano upravo u Banjaluci.

Blagojević smatra da je veoma važno motivisati ljude koji imaju dobru poslovnu ideju da se odvaže da registruju biznis.

- Veoma je važno da nosioci vlasti učine što više da bi unaprijedili uslove poslovanja, da se novoosnovana preduzeća mogu izboriti za svoje mjesto na tržištu. Važno je realizovati sve mjere koje se odnose na jačanje konkurentnosti, a koje su u vrhu prioriteta privrede u programu ekonomskih reformi - istakao je Blagojević. 
 

 

TOP PET DJELATNOSTI

 

Djelatnost                                     Broj registrovanih preduzeća

Savjetovanje u poslovanju                                  48
i ostalo upravljanje

Računarsko programiranje                                28

Izgradnja stambenih                                          24
i nestambenih zgrada

Nespecijalizovana                                            22
trgovina na veliko

Djelatnost                                                           20
stomatološke
prakse

 

Troškovi

U Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) RS navode da su procedure registrovanja preduzeća skraćene te da osnivanje preduzeća traje svega tri dana.

- Troškovi registracije su smanjeni sa 2.000 na maksimalno 132 marke - istakli su u APIF-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana