Рок за продају „Униса“ истиче, новац још није легао

Милијана Латиновић
Рок за продају „Униса“ истиче, новац још није легао

ДЕРВЕНТА - Рок за уплату 27,2 милиона марака колико је трговачки ланац “Фрукта трејд” понудио за имовину дервентске фабрике цијеви “Унис” истиче у четвртак, а новац још није легао на рачун.

Потврдио је то за “Глас Српске” новоименовани стечајни управник “Униса” Драган Даниловић, који је јуче преузео дужност од досадашњег стечајног управника Лазе Ђурђевића.

- Упознајем се полако са свиме. Најважније је да не испустим неки рок. Излицитирани износ још није уплаћен па видјећемо по истеку рока шта ће бити. Уколико не уплате они, ту је и друга понуда, а ако ни они не уплате, ићи ћемо на нову лицитацију - казао је Даниловић.

Додаје да су у току судски поступци и да је много папирологије те да је тешко процијенити да ли је могуће да стечај у некадашњем привредном гиганту Посавине буде окончан до краја године.

Компанија “Фрукта трејд” понудила је 27,2 милиона марака за имовину “Униса” на усменом надметању које је одржано 6. јуна, док је друга најбоља понуда компаније “Феромастер” у износу од 27,15 милиона КМ.

У Дервенти се увелико шушка да ће имовина некадашњег привредног друштва бити дата у бесцјење и да од уплате излицитираног износа за сада нема ништа.

Да ли ће заиста уплатити новац или су за сада дигли руке од “Униса” јуче нисмо успјели да сазнамо јер власник компаније “Фрукта трејд” Душко Рељић није одговарао на наше позиве.

Та компанија је раније куповином потраживања постала један од највећих повјерилаца у “Унису”, о чему је раније писао “Глас”.

Проблеми у фабрици цијеви трајали су годинама.

Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године.

Имовина у иностранству

Један од бивших радника “Униса” Бранко Рауковић рекао је да је то пропало предузеће власник акција и у једној литванској фирми и да се и то покушава уновчити.

- Прича се и о неким акцијама у Њемачкој. Огромна је имовина, а и када све то уновче радници од тога неће видјети ни фенинг - рекао је Рауковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана