Rok za prodaju „Unisa“ ističe, novac još nije legao

Milijana Latinović
Rok za prodaju „Unisa“ ističe, novac još nije legao

DERVENTA - Rok za uplatu 27,2 miliona maraka koliko je trgovački lanac “Frukta trejd” ponudio za imovinu derventske fabrike cijevi “Unis” ističe u četvrtak, a novac još nije legao na račun.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” novoimenovani stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović, koji je juče preuzeo dužnost od dosadašnjeg stečajnog upravnika Laze Đurđevića.

- Upoznajem se polako sa svime. Najvažnije je da ne ispustim neki rok. Izlicitirani iznos još nije uplaćen pa vidjećemo po isteku roka šta će biti. Ukoliko ne uplate oni, tu je i druga ponuda, a ako ni oni ne uplate, ići ćemo na novu licitaciju - kazao je Danilović.

Dodaje da su u toku sudski postupci i da je mnogo papirologije te da je teško procijeniti da li je moguće da stečaj u nekadašnjem privrednom gigantu Posavine bude okončan do kraja godine.

Kompanija “Frukta trejd” ponudila je 27,2 miliona maraka za imovinu “Unisa” na usmenom nadmetanju koje je održano 6. juna, dok je druga najbolja ponuda kompanije “Feromaster” u iznosu od 27,15 miliona KM.

U Derventi se uveliko šuška da će imovina nekadašnjeg privrednog društva biti data u bescjenje i da od uplate izlicitiranog iznosa za sada nema ništa.

Da li će zaista uplatiti novac ili su za sada digli ruke od “Unisa” juče nismo uspjeli da saznamo jer vlasnik kompanije “Frukta trejd” Duško Reljić nije odgovarao na naše pozive.

Ta kompanija je ranije kupovinom potraživanja postala jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu”, o čemu je ranije pisao “Glas”.

Problemi u fabrici cijevi trajali su godinama.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.

Imovina u inostranstvu

Jedan od bivših radnika “Unisa” Branko Rauković rekao je da je to propalo preduzeće vlasnik akcija i u jednoj litvanskoj firmi i da se i to pokušava unovčiti.

- Priča se i o nekim akcijama u Njemačkoj. Ogromna je imovina, a i kada sve to unovče radnici od toga neće vidjeti ni fening - rekao je Rauković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana