Род малинара подбацио, забрињава и откупна цијена

Данијела Бајић
Род малинара подбацио, забрињава и откупна цијена

БАЊАЛУКА - Берба првих сорти малине у Српској почиње за петнаестак дана, а пред произвођачима овог воћа је још једна неизвјесна сезона, јер је род на многим парцелама знатно подбацио, док им наду не улијевају ни хладњачари који још калкулишу у вези с откупном цијеном, али ће најављују сигурно бити нижа од прошлогодишње.

Експанзија узгоја малине која је у Српској, посебно у Подрињу, почела прије неколико година када су многи засадили хектаре и хектаре обрадиве површине, спласнула је преко ноћи, а бројни узгајивачи су своје малињаке или уништили или у потпуности запустили.

Ниска откупна цијена и лоша продаја овог воћа у посљедње двије године, кажу малинари, довели су их на ивицу амбиса.

Произвођач малине Драгомир Павловић из Теслића, који је малину узгајао на пола хектара, рекао је за “Глас Српске” да одустаје од овог посла.

- Дигао сам руке од малињака и мислим да неће бити ништа од рода. Имајући у виду ситуацију на тржишту, нисам нешто пуно ове године ни посвећивао пажње нити улагао у малињак - казао је Павловић, истичући да је прошле године имао луду срећу да прода сав род.

Да малињаци нису у добром стању потврђује и предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница. Према његовим ријечима, на том подручју род ће ове године бити мањи и до 30 одсто, ако не и више.

- Ове године берба ће мало да касни, јер се због ниских температура и кише у априлу и мају није могло ући у малињаке и примијенити агротехничке мјере. Осим тога, мало који произвођач је и имао од чега да купи средства за адекватну заштиту малињака, јер многи још нису наплатили ни прошлогодишњи род - казао је  Стојановић.

Додао је да произвођаче забрињава и најава хладњачара да ће откупна цијена бити знатно нижа у односу на лани.

- Увјерен сам да мјеста за нове малине у хладњачама има сасвим довољно. Прошлогодишњи род који је још у хладњачама откупљивачима је само изговор да понуде што нижу цијену за ову сезону - тврди Стојановић, истичући да ће произвођачи инсистирати да цијена буде на нивоу прошлогодишње.

Хладњачари тврде да још имају и робе од лани и да ће тржиште диктирати цијену која ће, како тврде, сигурно бити знатно нижа у односу на лани, када је произвођачима за килограм малине плаћано и по 8,5 КМ.

- Прошле, као и претходних година, откупио сам око 1.000 тона малине од произвођача. Килограм малине произвођачима сам прошле године плаћао 8,5 КМ, док је извозна цијена била 2,2 евра и кад на то додамо још најмање по евро за материјалне трошкове, не рачунајући раднике, може се видјети у коликом сам био губитку - рекао је власник једне од највећих хладњача “Агро др” Петко Ранкић, истичући да је својим кооперантима обећао откуп малине и ове године, јер је он прошлогодишњи род некако успио да прода.

Србија

Према ријечима Петка Ранкића, неизвјесну сезону очекују и произвођачи и откупљивачи малина у Србији.

- У хладњачама у Србији и даље стоји 50 одсто прошлогодишњег рода малине. То и те како утиче на наше тржиште - казао је Ранкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана