Rod malinara podbacio, zabrinjava i otkupna cijena

Danijela Bajić
Rod malinara podbacio, zabrinjava i otkupna cijena

BANjALUKA - Berba prvih sorti maline u Srpskoj počinje za petnaestak dana, a pred proizvođačima ovog voća je još jedna neizvjesna sezona, jer je rod na mnogim parcelama znatno podbacio, dok im nadu ne ulijevaju ni hladnjačari koji još kalkulišu u vezi s otkupnom cijenom, ali će najavljuju sigurno biti niža od prošlogodišnje.

Ekspanzija uzgoja maline koja je u Srpskoj, posebno u Podrinju, počela prije nekoliko godina kada su mnogi zasadili hektare i hektare obradive površine, splasnula je preko noći, a brojni uzgajivači su svoje malinjake ili uništili ili u potpunosti zapustili.

Niska otkupna cijena i loša prodaja ovog voća u posljednje dvije godine, kažu malinari, doveli su ih na ivicu ambisa.

Proizvođač maline Dragomir Pavlović iz Teslića, koji je malinu uzgajao na pola hektara, rekao je za “Glas Srpske” da odustaje od ovog posla.

- Digao sam ruke od malinjaka i mislim da neće biti ništa od roda. Imajući u vidu situaciju na tržištu, nisam nešto puno ove godine ni posvećivao pažnje niti ulagao u malinjak - kazao je Pavlović, ističući da je prošle godine imao ludu sreću da proda sav rod.

Da malinjaci nisu u dobrom stanju potvrđuje i predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet” Ivan Stojanović, koji zastupa malinare s područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica. Prema njegovim riječima, na tom području rod će ove godine biti manji i do 30 odsto, ako ne i više.

- Ove godine berba će malo da kasni, jer se zbog niskih temperatura i kiše u aprilu i maju nije moglo ući u malinjake i primijeniti agrotehničke mjere. Osim toga, malo koji proizvođač je i imao od čega da kupi sredstva za adekvatnu zaštitu malinjaka, jer mnogi još nisu naplatili ni prošlogodišnji rod - kazao je  Stojanović.

Dodao je da proizvođače zabrinjava i najava hladnjačara da će otkupna cijena biti znatno niža u odnosu na lani.

- Uvjeren sam da mjesta za nove maline u hladnjačama ima sasvim dovoljno. Prošlogodišnji rod koji je još u hladnjačama otkupljivačima je samo izgovor da ponude što nižu cijenu za ovu sezonu - tvrdi Stojanović, ističući da će proizvođači insistirati da cijena bude na nivou prošlogodišnje.

Hladnjačari tvrde da još imaju i robe od lani i da će tržište diktirati cijenu koja će, kako tvrde, sigurno biti znatno niža u odnosu na lani, kada je proizvođačima za kilogram maline plaćano i po 8,5 KM.

- Prošle, kao i prethodnih godina, otkupio sam oko 1.000 tona maline od proizvođača. Kilogram maline proizvođačima sam prošle godine plaćao 8,5 KM, dok je izvozna cijena bila 2,2 evra i kad na to dodamo još najmanje po evro za materijalne troškove, ne računajući radnike, može se vidjeti u kolikom sam bio gubitku - rekao je vlasnik jedne od najvećih hladnjača “Agro dr” Petko Rankić, ističući da je svojim kooperantima obećao otkup maline i ove godine, jer je on prošlogodišnji rod nekako uspio da proda.

Srbija

Prema riječima Petka Rankića, neizvjesnu sezonu očekuju i proizvođači i otkupljivači malina u Srbiji.

- U hladnjačama u Srbiji i dalje stoji 50 odsto prošlogodišnjeg roda maline. To i te kako utiče na naše tržište - kazao je Rankić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana