Раст прихода од индиректних пореза

Срна
Раст прихода од индиректних пореза

БАЊАЛУКА - У прва четири мјесеца ове године приходи по основу ПДВ-а, акциза, царина и путарина износили су 2,467 милијарди КМ и већи су за 74 милиона КМ или 3,10 одсто у односу на исти период лани када су износили 2,393 милијарди КМ.

Први пут од избијања кризе узроковане пандемијом вируса корона, приходи од индиректних пореза биљеже раст, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

УИО је у прва четири мјесеца ове године привреди вратила 468 милиона КМ, што је за 39 милиона КМ више у односу на исти период 2020.

Нето прикупљени приходи који су отишли у расподјелу корисницима у прва четири мјесеца, а то су БиХ, Република Српске, Федерација БиХ (ФБиХ) и Брчко дистрикт, износили су 1,999 милијарди КМ и већи су за 35 милиона КМ у односу на приходе које су са Јединственог рачуна корисници добили у истом периоду лани.

У УИО наводе да је у априлу прикупљено 644 милиона КМ индиректних пореза, што је за 133 милиона КМ више у односу на исти мјесец прошле године. За финансирање државних институција у прва четири мјесеца ове године распоређен је износ од 256 милиона КМ.

Осим тога, по основу посебне путарине за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију других путева, ФБиХ је добила додатних 62,9 милиона КМ, Република Српска 41,6 милиона КМ и Брчко дистрикт 2,1 милион КМ.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана