Rast prihoda od indirektnih poreza

Srna
Rast prihoda od indirektnih poreza

BANjALUKA - U prva četiri mjeseca ove godine prihodi po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina iznosili su 2,467 milijardi KM i veći su za 74 miliona KM ili 3,10 odsto u odnosu na isti period lani kada su iznosili 2,393 milijardi KM.

Prvi put od izbijanja krize uzrokovane pandemijom virusa korona, prihodi od indirektnih poreza bilježe rast, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

UIO je u prva četiri mjeseca ove godine privredi vratila 468 miliona KM, što je za 39 miliona KM više u odnosu na isti period 2020.

Neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u prva četiri mjeseca, a to su BiH, Republika Srpske, Federacija BiH (FBiH) i Brčko distrikt, iznosili su 1,999 milijardi KM i veći su za 35 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu lani.

U UIO navode da je u aprilu prikupljeno 644 miliona KM indirektnih poreza, što je za 133 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Za finansiranje državnih institucija u prva četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 256 miliona KM.

Osim toga, po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, FBiH je dobila dodatnih 62,9 miliona KM, Republika Srpska 41,6 miliona KM i Brčko distrikt 2,1 milion KM.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana