Раст потрошње и цијена напунио заједничку касу

Драгана Орловић
Раст потрошње и цијена напунио заједничку касу

БАЊАЛУКА - Приходи од индиректних пореза у седам мјесеци ове године већи су за 37 милиона марака од рекордно прикупљених прихода у години прије пандемије, на шта су, како истичу стручњаци, највише утицали повећана потрошња, опоравак привреде и туризма, али и раст цијена.

 Како је саопштено из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, приходи од индиректних пореза у седам мјесеци ове године износили су четири милијарде и 595 милиона марака и већи су за 475 милиона или 11,52 одсто у односу на исти период лани.

- Потпуни опоравак прихода од индиректних пореза показује и податак да су приходи у 2021. години за 37 милиона марака већи и од рекордно прикупљених прихода у 2019. години - истакли су у УИО БиХ.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић каже да је на раст прихода од индиректних пореза највише утицала повећана потрошња.

- Дошло је до опоравка привреде јер се више производи, што директно указује на чињеницу да су веће потребе тржишта. Људи више купују и самим тим троше више новца - навео је Дудуковић.

Према његовим ријечима, у овој години евидентан је и пораст броја инвестиција, које је корона лани привремено зауставила.

- Са појавом пандемије многи су стопирали инвестиције, чекајући да се цијела ситуација разријеши, како би видјели у ком правцу је најбоље ићи. Највећи проблем са короном, ево, некако пролази, па је опет велики број оних који се одлучују да инвестирају - навео је Дудуковић и додаје да је значајно повећан и број долазака туриста, али и наших становника из иностранства, који су такође лани због короне мање стизали, а који су сада у БиХ и троше новац.

Економиста Зоран Павловић сматра да је на раст прихода од индиректних пореза највише утицао раст цијена.

- Када год нечему расту цијене, дође и до раста ПДВ-а. Тако са једне стране имамо ту инфлацију цијена, која је углавном везана за увозне компоненте и транспортне трошкове, али ту је и попуштање притиска короне, која је лани успорила потрошњу, док је сада ситуација у привреди доста повољнија и више се инвестира - навео је Павловић.

Расподјела прихода

Након што је УИО привреди вратио 836 милиона марака поврата ПДВ-а, нето прикупљени приходи који су отишли у расподјелу корисницима у седам мјесеци ове године износили су три милијарде и 759 милиона КМ и већи су за 368 милиона у односу на исти период лани.

- За финансирање институција на нивоу БиХ распоређен је износ од 449 милиона КМ. ФБиХ су распоређене двије милијарде и 45 милиона, Српској једна милијарда и 120 милиона, а Брчко дистрикту 114 милиона КМ - навели су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана