Rast potrošnje i cijena napunio zajedničku kasu

Dragana Orlović
Rast potrošnje i cijena napunio zajedničku kasu

BANjALUKA - Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci ove godine veći su za 37 miliona maraka od rekordno prikupljenih prihoda u godini prije pandemije, na šta su, kako ističu stručnjaci, najviše uticali povećana potrošnja, oporavak privrede i turizma, ali i rast cijena.

 Kako je saopšteno iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci ove godine iznosili su četiri milijarde i 595 miliona maraka i veći su za 475 miliona ili 11,52 odsto u odnosu na isti period lani.

- Potpuni oporavak prihoda od indirektnih poreza pokazuje i podatak da su prihodi u 2021. godini za 37 miliona maraka veći i od rekordno prikupljenih prihoda u 2019. godini - istakli su u UIO BiH.

Ekonomski analitičar Predrag Duduković kaže da je na rast prihoda od indirektnih poreza najviše uticala povećana potrošnja.

- Došlo je do oporavka privrede jer se više proizvodi, što direktno ukazuje na činjenicu da su veće potrebe tržišta. Ljudi više kupuju i samim tim troše više novca - naveo je Duduković.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini evidentan je i porast broja investicija, koje je korona lani privremeno zaustavila.

- Sa pojavom pandemije mnogi su stopirali investicije, čekajući da se cijela situacija razriješi, kako bi vidjeli u kom pravcu je najbolje ići. Najveći problem sa koronom, evo, nekako prolazi, pa je opet veliki broj onih koji se odlučuju da investiraju - naveo je Duduković i dodaje da je značajno povećan i broj dolazaka turista, ali i naših stanovnika iz inostranstva, koji su takođe lani zbog korone manje stizali, a koji su sada u BiH i troše novac.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je na rast prihoda od indirektnih poreza najviše uticao rast cijena.

- Kada god nečemu rastu cijene, dođe i do rasta PDV-a. Tako sa jedne strane imamo tu inflaciju cijena, koja je uglavnom vezana za uvozne komponente i transportne troškove, ali tu je i popuštanje pritiska korone, koja je lani usporila potrošnju, dok je sada situacija u privredi dosta povoljnija i više se investira - naveo je Pavlović.

Raspodjela prihoda

Nakon što je UIO privredi vratio 836 miliona maraka povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u sedam mjeseci ove godine iznosili su tri milijarde i 759 miliona KM i veći su za 368 miliona u odnosu na isti period lani.

- Za finansiranje institucija na nivou BiH raspoređen je iznos od 449 miliona KM. FBiH su raspoređene dvije milijarde i 45 miliona, Srpskoj jedna milijarda i 120 miliona, a Brčko distriktu 114 miliona KM - naveli su u UIO BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana