Раст откупне цијене млијека пуста жеља

Милијана Латиновић
Раст откупне цијене млијека пуста жеља

БАЊАЛУКА - Након што су романијски мљекари затражили да откупна цијена сировог млијека од јануара буде једну марку, од највећег откупљивача у том крају, билећке мљекаре “Пађени” стиже одговор да за сада нема никаквих назнака да ће сировину плаћати више од тренутних 0,95 КМ по литру екстра класе.

У соколачком Удружењу “Благо Романије” истакли су да је потребно повећати и премију за млијеко произведено у брдско-планинском подручју.

Предсједник удружења, које окупља готово 200 произвођача млијека и млијечних прерађевина, Саша Каповић је рекао да су произвођачи принуђени да траже рјешења и боре се за опстанак мљекарства на подручју изнад 600 метара надморске висине, гдје су услови привређивања далеко сложенији него у нижим предјелима, а при томе са планинских пашњака потиче квалитетније млијеко.

- Закључили смо да поднесемо захтјев према највећем откупљивачу млијека са овог подручја - билећкој мљекари “Пађени” за повећање цијене млијека већ од јануара - истакао ја Каповић.

Произвођач Милорад Витомир из села Џимрије код Хан Пијеска рекао је да би мљекарима одговарало да литар млијека екстра класе са свим подстицајима достигне 1,5 КМ.

Власник мљекаре “Пађени” Ненад Вукоје рекао је за “Глас Српске” да је млијеко тржишна роба као и свака друга, те да нема назнака да ће откупна цијена за јануар ићи горе.

- Цијена на европском тржишту се стабилизује тако да су шансе минималне да дође до повећања цијене у откупу за овај мјесец. Ниједан произвођач није на полицама мијењао цијену за овај мјесец, тако да се тешко може промијенити и у откупу гдје цијена достиже 0,95 КМ за екстра класу - рекао је Вукоје.

Додао је да су се и цијене других сировина стабилизовале, те да на берзи појефтињују кукуруз и пшеница.

- Тржиште је потпуно засићено млијечним производима. Цијене производа на полицама не могу више да иду горе, то није ствар наше жеље, већ тржишних услова. Свих производа има довољно - рекао је Вукоје и додао да ће одговорити на допис романијских мљекара.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је “Гласу” да су мљекари на другом крају Српске већ изборили откупну цијену од 1,07 КМ по литру.

- Тражили смо 1,20 КМ и наставићемо да тражимо и даље. Ако је прерађивачима у интересу да ми пропаднемо, нека, што прије ми пропаднемо, пропашће и они јер неће имати млијека. Неће имати шта да прерађују - поручио је Усорац.

Премија

Ненад Вукоје сматра да има простора за повећање премије за млијеко, имајући у виду да је аграрни буџет за ову годину значајно повећан.

- Трошкови производње су порасли, ФБиХ је лани исплаћивала подстицај за млијеко по 0,34 КМ, плус што сваки кантон даје подстицај, те су у том случају произвођачи у Српској остали у неравноправном положају. Ако откупљујемо сировину у оба ентитета и пласирамо робу и на једну и на другу страну, премија би морала да буде једнака - рекао је Вукоје.

Мљекарима у Српској ресорно министарство лани исплаћивало премију у износу од 0,25 КМ по литру млијека екстра класе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана