Rast otkupne cijene mlijeka pusta želja

Milijana Latinović
Rast otkupne cijene mlijeka pusta želja

BANjALUKA - Nakon što su romanijski mljekari zatražili da otkupna cijena sirovog mlijeka od januara bude jednu marku, od najvećeg otkupljivača u tom kraju, bilećke mljekare “Pađeni” stiže odgovor da za sada nema nikakvih naznaka da će sirovinu plaćati više od trenutnih 0,95 KM po litru ekstra klase.

U sokolačkom Udruženju “Blago Romanije” istakli su da je potrebno povećati i premiju za mlijeko proizvedeno u brdsko-planinskom području.

Predsjednik udruženja, koje okuplja gotovo 200 proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina, Saša Kapović je rekao da su proizvođači prinuđeni da traže rješenja i bore se za opstanak mljekarstva na području iznad 600 metara nadmorske visine, gdje su uslovi privređivanja daleko složeniji nego u nižim predjelima, a pri tome sa planinskih pašnjaka potiče kvalitetnije mlijeko.

- Zaključili smo da podnesemo zahtjev prema najvećem otkupljivaču mlijeka sa ovog područja - bilećkoj mljekari “Pađeni” za povećanje cijene mlijeka već od januara - istakao ja Kapović.

Proizvođač Milorad Vitomir iz sela Džimrije kod Han Pijeska rekao je da bi mljekarima odgovaralo da litar mlijeka ekstra klase sa svim podsticajima dostigne 1,5 KM.

Vlasnik mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje rekao je za “Glas Srpske” da je mlijeko tržišna roba kao i svaka druga, te da nema naznaka da će otkupna cijena za januar ići gore.

- Cijena na evropskom tržištu se stabilizuje tako da su šanse minimalne da dođe do povećanja cijene u otkupu za ovaj mjesec. Nijedan proizvođač nije na policama mijenjao cijenu za ovaj mjesec, tako da se teško može promijeniti i u otkupu gdje cijena dostiže 0,95 KM za ekstra klasu - rekao je Vukoje.

Dodao je da su se i cijene drugih sirovina stabilizovale, te da na berzi pojeftinjuju kukuruz i pšenica.

- Tržište je potpuno zasićeno mliječnim proizvodima. Cijene proizvoda na policama ne mogu više da idu gore, to nije stvar naše želje, već tržišnih uslova. Svih proizvoda ima dovoljno - rekao je Vukoje i dodao da će odgovoriti na dopis romanijskih mljekara.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je “Glasu” da su mljekari na drugom kraju Srpske već izborili otkupnu cijenu od 1,07 KM po litru.

- Tražili smo 1,20 KM i nastavićemo da tražimo i dalje. Ako je prerađivačima u interesu da mi propadnemo, neka, što prije mi propadnemo, propašće i oni jer neće imati mlijeka. Neće imati šta da prerađuju - poručio je Usorac.

Premija

Nenad Vukoje smatra da ima prostora za povećanje premije za mlijeko, imajući u vidu da je agrarni budžet za ovu godinu značajno povećan.

- Troškovi proizvodnje su porasli, FBiH je lani isplaćivala podsticaj za mlijeko po 0,34 KM, plus što svaki kanton daje podsticaj, te su u tom slučaju proizvođači u Srpskoj ostali u neravnopravnom položaju. Ako otkupljujemo sirovinu u oba entiteta i plasiramo robu i na jednu i na drugu stranu, premija bi morala da bude jednaka - rekao je Vukoje.

Mljekarima u Srpskoj resorno ministarstvo lani isplaćivalo premiju u iznosu od 0,25 KM po litru mlijeka ekstra klase.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana