Рачић: Уговори о гарантовању добра мјера за одржавање ликвидности

Срна
Рачић: Уговори о гарантовању добра мјера за одржавање ликвидности

БАЊАЛУКА - Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић изјавио је данас да је потписивање уговора о гарантовању између Гарантног фонда Српске са банкама које учествују у Гарантном програму за ублажавање негативних посљедица пандемије вируса корона, добра мјера с циљем одржавања ликвидности привредних друштава у постојећим околностима.

- Говорили смо у предходном периоду да ће бити важна фаза гдје ће се морати обезбједити додатна средства за одржавање ликвидности и побољшања могућности привредних друштава за извоз и то је та фаза гдје ће се Гарантни фонд појавити у улози да предузећа прибаве адекватна средства за инвестиције и обртна средства, као и за подстицај извоза - рекао је Рачић Срни.

Он је навео да Гарантни фонд гарантује са 70 одсто, што значи да Република покривена 70 одсто од укупног износа колико по кредитној линији привредна друштва добију од банке.

Рачић је истакао да је за банке првокласан колатерал када Република Српска стоји иза, јер ће имати минималан ризик.

Предсједник Уније Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да је Грантни фонд посебно битан за мале најугроженије привредне субјекте који немају довољно колатерала у овакој кризи и пооштрених услова банака за процјењивањем и давањем кредита.

- То је врло значајно јер се тиме омогућује њихова ликвидност и стварају услови да и даље, колико је то могуће, нормално раде. Тежиште је на банкама, да оне на неки начин помогну та предузећа, помало ризикујући због отежане ситуације у којој се налазе та предузећа - навео је Тривић.
Гарантни фонд је прошле седмице потисао уговоре о гарантовању са четири комерацијалне банке које учествују у Гарантном програму. Тада је најављен наставак потписивања ових уговора, јер се 11 банака и двије микрокредитне организације пријавило да прате Гарантни програм.

Гарантни програм је почетком јула усвојила Влада Српске, а намјењен је за подршку микро, малим и средњим предузећима у сузбијању негативних посљеица изазваних пандемијом вируса корона.

Лимит кредита за микропредузећа је до 30.000 КМ, за мала предузећа до 100.000 КМ, а за средња предузећа до 250.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана