Račić: Ugovori o garantovanju dobra mjera za održavanje likvidnosti

Srna
Račić: Ugovori o garantovanju dobra mjera za održavanje likvidnosti

BANjALUKA - Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izjavio je danas da je potpisivanje ugovora o garantovanju između Garantnog fonda Srpske sa bankama koje učestvuju u Garantnom programu za ublažavanje negativnih posljedica pandemije virusa korona, dobra mjera s ciljem održavanja likvidnosti privrednih društava u postojećim okolnostima.

- Govorili smo u predhodnom periodu da će biti važna faza gdje će se morati obezbjediti dodatna sredstva za održavanje likvidnosti i poboljšanja mogućnosti privrednih društava za izvoz i to je ta faza gdje će se Garantni fond pojaviti u ulozi da preduzeća pribave adekvatna sredstva za investicije i obrtna sredstva, kao i za podsticaj izvoza - rekao je Račić Srni.

On je naveo da Garantni fond garantuje sa 70 odsto, što znači da Republika pokrivena 70 odsto od ukupnog iznosa koliko po kreditnoj liniji privredna društva dobiju od banke.

Račić je istakao da je za banke prvoklasan kolateral kada Republika Srpska stoji iza, jer će imati minimalan rizik.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da je Grantni fond posebno bitan za male najugroženije privredne subjekte koji nemaju dovoljno kolaterala u ovakoj krizi i pooštrenih uslova banaka za procjenjivanjem i davanjem kredita.

- To je vrlo značajno jer se time omogućuje njihova likvidnost i stvaraju uslovi da i dalje, koliko je to moguće, normalno rade. Težište je na bankama, da one na neki način pomognu ta preduzeća, pomalo rizikujući zbog otežane situacije u kojoj se nalaze ta preduzeća - naveo je Trivić.
Garantni fond je prošle sedmice potisao ugovore o garantovanju sa četiri komeracijalne banke koje učestvuju u Garantnom programu. Tada je najavljen nastavak potpisivanja ovih ugovora, jer se 11 banaka i dvije mikrokreditne organizacije prijavilo da prate Garantni program.

Garantni program je početkom jula usvojila Vlada Srpske, a namjenjen je za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u suzbijanju negativnih posljeica izazvanih pandemijom virusa korona.

Limit kredita za mikropreduzeća je do 30.000 KM, za mala preduzeća do 100.000 KM, a za srednja preduzeća do 250.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana