Привремено смањени намети приликом увоза одређене робе у БиХ: Ниже царине одскочна даска

Милијана Латиновић
Привремено смањени намети приликом увоза одређене робе у БиХ: Ниже царине одскочна даска

САРАЈЕВО - Смањење царинске стопе приликом увоза сировина за текстилну, обућарску, металску и прехрамбену индустрију обрадовале су привреднике у БиХ којима нижи намети гарантују још више посла са иностраним партнерима и већу конкурентност.

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да је Савјет министара на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа донио одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза одређене робе до 31. децембра. Одлуком, која је објављена у “Службеном гласнику БиХ”, обухваћене су 63 тарифне ознаке у секторима текстилне, обућарске, хемијске, металске, прехрамбене и графичке индустрије, као и електроиндустрије.

Директорица Сектора привреде у Спољнотрговинској комори БиХ Огњенка Лаловић рекла је да се Одлука о суспензији царина на увоз одређених роба и репроматеријала у БиХ односи на оне сировине које се не производе код нас или их нема у довољним количинама, а које се увозе из земаља са којима БиХ нема потписан одређени трговински споразум.

- Ријеч је о роби која не долази из ЕУ, већ из трећих земаља. У просјеку царине на такве репроматеријале се крећу од пет до 15 одсто. Након суспензије царинских стопа, поједине тарифе износе и нула, а то значи да су нам те сировине најнеопходније и користе се у производњи финалних производа - појаснила је за “Глас Српске” Лаловићева. Она наглашава да је ово један од ријетких инструмената подршке привреди што домаће привреднике изједначава са њиховим конкурентима из окружења.

Директор и власник Фабрике обуће “Санино”, која у Дервенти и Прњавору запошљава стотине радника, Радован Пазуревић рекао је да ће привредници имати велику корист од смањења царина.

- Колики је значај најбоље показује примјер да је за један ђон из Кине, који увози комплетна обућарска индустрија, основица за опорезивање у Њемачкој три одсто, а код нас 15 одсто - казао је Пазуревић. Додао је да су привредници тражили да смањење царинских стопа буде ријешено кроз закон. Пазуревић је нагласио да је смањење царина гаранција да ће са партнерима са којима су до сада радили имати још успјешнију сарадњу.

Немања Савић из которварошког предузећа “Сим техник” рекао је да свако смањење царина и било каквих намета иде у прилог домаћој индустрији.

- У овим тешким временима када поскупљује струја и кретања на тржишту су неизвјесна, свака олакшица домаћој привреди значи много - рекао је Савић. Додао је да је ово предузеће лани успјело да се врати на ниво пословања из 2019. године, те да у овој години очекују раст. Изузев неизвјесности усљед појаве нових сојева вируса корона и најављеног поскупљења струје, већих изазова није било, каже Савић. Он је најавио и нова запошљавања у овој години.

Директор предузећа “Дрвопродекс” из Бањалуке Дарко Партало казао је да је за шперплочу коју увозе царинска стопа нула одсто.

- То значи да ћемо правити конкурентнији производ, имаћемо више посла и бољи пласман на тржишту. То са собом носи и више нових радних мјеста - рекао је Партало.

Потврде

У Спољнотрговинској комори БиХ наводе да се за остваривање права на смањење царине приликом увоза одређене робе уз царинску декларацију подноси потврда Министарства спољне трговине и економских односа БиХ да ће се роба користити у властитој производњи и потврда Коморе да се наведена роба не производи у БиХ или да роба домаће производње не задовољава потребе привреде и тржишта. - Линкови за потврде налазе се на интернет страници Коморе, гдје је и линк са одлуком о привременој суспензији 2022 - навели су у Спољнотрговинској комори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана