Privremeno smanjeni nameti prilikom uvoza određene robe u BiH: Niže carine odskočna daska

Milijana Latinović
Privremeno smanjeni nameti prilikom uvoza određene robe u BiH: Niže carine odskočna daska

SARAJEVO - Smanjenje carinske stope prilikom uvoza sirovina za tekstilnu, obućarsku, metalsku i prehrambenu industriju obradovale su privrednike u BiH kojima niži nameti garantuju još više posla sa inostranim partnerima i veću konkurentnost.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da je Savjet ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra. Odlukom, koja je objavljena u “Službenom glasniku BiH”, obuhvaćene su 63 tarifne oznake u sektorima tekstilne, obućarske, hemijske, metalske, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.

Direktorica Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je da se Odluka o suspenziji carina na uvoz određenih roba i repromaterijala u BiH odnosi na one sirovine koje se ne proizvode kod nas ili ih nema u dovoljnim količinama, a koje se uvoze iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan određeni trgovinski sporazum.

- Riječ je o robi koja ne dolazi iz EU, već iz trećih zemalja. U prosjeku carine na takve repromaterijale se kreću od pet do 15 odsto. Nakon suspenzije carinskih stopa, pojedine tarife iznose i nula, a to znači da su nam te sirovine najneophodnije i koriste se u proizvodnji finalnih proizvoda - pojasnila je za “Glas Srpske” Lalovićeva. Ona naglašava da je ovo jedan od rijetkih instrumenata podrške privredi što domaće privrednike izjednačava sa njihovim konkurentima iz okruženja.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Sanino”, koja u Derventi i Prnjavoru zapošljava stotine radnika, Radovan Pazurević rekao je da će privrednici imati veliku korist od smanjenja carina.

- Koliki je značaj najbolje pokazuje primjer da je za jedan đon iz Kine, koji uvozi kompletna obućarska industrija, osnovica za oporezivanje u Njemačkoj tri odsto, a kod nas 15 odsto - kazao je Pazurević. Dodao je da su privrednici tražili da smanjenje carinskih stopa bude riješeno kroz zakon. Pazurević je naglasio da je smanjenje carina garancija da će sa partnerima sa kojima su do sada radili imati još uspješniju saradnju.

Nemanja Savić iz kotorvaroškog preduzeća “Sim tehnik” rekao je da svako smanjenje carina i bilo kakvih nameta ide u prilog domaćoj industriji.

- U ovim teškim vremenima kada poskupljuje struja i kretanja na tržištu su neizvjesna, svaka olakšica domaćoj privredi znači mnogo - rekao je Savić. Dodao je da je ovo preduzeće lani uspjelo da se vrati na nivo poslovanja iz 2019. godine, te da u ovoj godini očekuju rast. Izuzev neizvjesnosti usljed pojave novih sojeva virusa korona i najavljenog poskupljenja struje, većih izazova nije bilo, kaže Savić. On je najavio i nova zapošljavanja u ovoj godini.

Direktor preduzeća “Drvoprodeks” iz Banjaluke Darko Partalo kazao je da je za šperploču koju uvoze carinska stopa nula odsto.

- To znači da ćemo praviti konkurentniji proizvod, imaćemo više posla i bolji plasman na tržištu. To sa sobom nosi i više novih radnih mjesta - rekao je Partalo.

Potvrde

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da se za ostvarivanje prava na smanjenje carine prilikom uvoza određene robe uz carinsku deklaraciju podnosi potvrda Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da će se roba koristiti u vlastitoj proizvodnji i potvrda Komore da se navedena roba ne proizvodi u BiH ili da roba domaće proizvodnje ne zadovoljava potrebe privrede i tržišta. - Linkovi za potvrde nalaze se na internet stranici Komore, gdje je i link sa odlukom o privremenoj suspenziji 2022 - naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana