Привредна комора РС: Искуство пресудно у вођењу књига

Милијана Латиновић
Привредна комора РС: Искуство пресудно у вођењу књига

БАЊАЛУКА - Не постоји оправдан разлог да се рачуноводствени техничари у Српској доводе у неповољан положај у односу на њихове колеге са факултетском дипломом и да се њихов посао ограничава искључиво на израду финансијских извјештаја за микро предузећа, тврде у Привредној комори РС.

Привредна комора упутила је допис Министарству финансија РС након стручне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији, којим је предвиђено да лице које посједује лиценцу сертификованог рачуноводственог техничара може да сачињава финансијске извјештаје само за микро правна лица, односно предузетнике који пословне књиге воде по принципу двојног књиговодства.

- Уколико постоји сумња у квалитет рада одређених рачуноводствених техничара потребно је извршити појединачно санкционисање - навели су у Привредној комори. Наглашавају да је сачињавање финансијских извјештаја посао који захтијева посвећеност и одговорност, те да је у пракси много техничара са дугогодишњим искуством који свој посао обављају прецизно, одговорно и у складу са правилима струке.

- Постављање ограничења за рачуноводствене техничаре постаје упитно ако се има у виду да они као и лица са високом стручном спремом имају обавезу стицања лиценце, континуиране едукације и скупљања бодова за одржавање те лиценце - појаснили су у Привредној комори. 

Рачуноводствени техничари не скривају забринутост због предложених измјена закона и наглашавају да је искуство пресудно у њиховом послу.
Рачуноводствени техничар из Приједора Миланка Дошен каже да су иза ње 33 године стажа у струци, те да су јој мала предузећа примарна дјелатност.

- Уколико бих морала да се базирам искључиво на микро предузећа, то би готово преполовило моје приходе. Овај закон нам узима хљеб из руку. Водим књиге за три мала предузећа, али су они много компликованији у односу на предузетнике и микро предузећа - казала је Дошенова.

Према подацима Друштва рачуновођа и ревизора Бањалука, од укупно 4.079 чланова у том друштву, половина су рачуноводствени техничари. 

У Министарству финансија РС кажу да су измјену Закона о рачуноводству и ревизији иницирали у циљу креирања функционалнијег система јавног надзора и контроле квалитета. Подсјећају да је стручна расправа о овом документу одржана 6. фебруара.

- Конструктивни приједлози и сугестије које су изнесене током стручне расправе, као и сугестије пристигле у процесу доношења закона, међу којима су и оне Привредне коморе, биће размотрене и детаљно анализиране - поручили су из ресорног министарства, нагласивши да ће у овај документ бити уграђена најбоља рјешења која су произашла током стручне расправе и сугестије добијене од институција и грађана укључених у област рачуноводства и ревизије
 

Послодавци

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да послодавци пружају пуну подршку рачуноводственим техничарима.

- Сагласни смо са свиме што Привредна комора предлаже. Неко ко је јуче завршио школу према новим прописима имаће право да води књиге, а некоме ко је 20 година успјешно обављао посао то право биће ускраћено. Не смијемо дозволити да се иде на штету ни тих људи ни послодаваца - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана