Privredna komora RS: Iskustvo presudno u vođenju knjiga

Milijana Latinović
Privredna komora RS: Iskustvo presudno u vođenju knjiga

BANjALUKA - Ne postoji opravdan razlog da se računovodstveni tehničari u Srpskoj dovode u nepovoljan položaj u odnosu na njihove kolege sa fakultetskom diplomom i da se njihov posao ograničava isključivo na izradu finansijskih izvještaja za mikro preduzeća, tvrde u Privrednoj komori RS.

Privredna komora uputila je dopis Ministarstvu finansija RS nakon stručne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji, kojim je predviđeno da lice koje posjeduje licencu sertifikovanog računovodstvenog tehničara može da sačinjava finansijske izvještaje samo za mikro pravna lica, odnosno preduzetnike koji poslovne knjige vode po principu dvojnog knjigovodstva.

- Ukoliko postoji sumnja u kvalitet rada određenih računovodstvenih tehničara potrebno je izvršiti pojedinačno sankcionisanje - naveli su u Privrednoj komori. Naglašavaju da je sačinjavanje finansijskih izvještaja posao koji zahtijeva posvećenost i odgovornost, te da je u praksi mnogo tehničara sa dugogodišnjim iskustvom koji svoj posao obavljaju precizno, odgovorno i u skladu sa pravilima struke.

- Postavljanje ograničenja za računovodstvene tehničare postaje upitno ako se ima u vidu da oni kao i lica sa visokom stručnom spremom imaju obavezu sticanja licence, kontinuirane edukacije i skupljanja bodova za održavanje te licence - pojasnili su u Privrednoj komori. 

Računovodstveni tehničari ne skrivaju zabrinutost zbog predloženih izmjena zakona i naglašavaju da je iskustvo presudno u njihovom poslu.
Računovodstveni tehničar iz Prijedora Milanka Došen kaže da su iza nje 33 godine staža u struci, te da su joj mala preduzeća primarna djelatnost.

- Ukoliko bih morala da se baziram isključivo na mikro preduzeća, to bi gotovo prepolovilo moje prihode. Ovaj zakon nam uzima hljeb iz ruku. Vodim knjige za tri mala preduzeća, ali su oni mnogo komplikovaniji u odnosu na preduzetnike i mikro preduzeća - kazala je Došenova.

Prema podacima Društva računovođa i revizora Banjaluka, od ukupno 4.079 članova u tom društvu, polovina su računovodstveni tehničari. 

U Ministarstvu finansija RS kažu da su izmjenu Zakona o računovodstvu i reviziji inicirali u cilju kreiranja funkcionalnijeg sistema javnog nadzora i kontrole kvaliteta. Podsjećaju da je stručna rasprava o ovom dokumentu održana 6. februara.

- Konstruktivni prijedlozi i sugestije koje su iznesene tokom stručne rasprave, kao i sugestije pristigle u procesu donošenja zakona, među kojima su i one Privredne komore, biće razmotrene i detaljno analizirane - poručili su iz resornog ministarstva, naglasivši da će u ovaj dokument biti ugrađena najbolja rješenja koja su proizašla tokom stručne rasprave i sugestije dobijene od institucija i građana uključenih u oblast računovodstva i revizije
 

Poslodavci

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da poslodavci pružaju punu podršku računovodstvenim tehničarima.

- Saglasni smo sa svime što Privredna komora predlaže. Neko ko je juče završio školu prema novim propisima imaće pravo da vodi knjige, a nekome ko je 20 godina uspješno obavljao posao to pravo biće uskraćeno. Ne smijemo dozvoliti da se ide na štetu ni tih ljudi ni poslodavaca - rekao je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana