Прерађивачка индустрија у октобру забиљежила помак: И скроман раст улива наду

Милијана Латиновић
Прерађивачка индустрија у октобру забиљежила помак: И скроман раст улива наду

БАЊАЛУКА - Скроман раст у прерађивачкој индустрији Републике Српске у октобру улива наду да ће жила куцавица домаће привреде опстати упркос потешкоћама изазваним пандемијом вируса корона.

Према подацима Републичког завода за статистику индустрија је у октобру ове године забиљежила раст у односу на мјесец раније, али и у односу на исти период лани. Укупна десезонирана индустријска производња у Српској у октобру у поређењу са септембром већа је за 1,6 одсто, док је укупна календарски прилагођена индустријска производња у десетом мјесецу ове године у односу на исти период лани већа за 0,1 одсто.

- У подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација у октобру је забиљежен раст од 15,1 одсто, у сектору вађења руда и камена раст од 2,6 одсто, док је у прерађивачкој индустрији забиљежен раст од 0,6 одсто у односу на мјесец раније - показују подаци Завода за статистику.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић каже за “Глас Српске” да би било охрабрујуће уколико би овај тренд био настављен.

- Биљежимо благо побољшање у прерађивачкој индустрији и ако би то било настављено истим темпом то би било добро за наше економске прилике - истакао је Рачић. Додао је да је незахвално давати било какве дугорочне прогнозе, јер пандемија вируса корона са собом носи велику неизвјесност.

- У већини европских земаља размишљају о неким чвршћим мјерама које би требало да буду уведене око Нове године. Постоји неко мишљење да доста купаца са запада баш због тих ограничења покушава сада да обезбиједи адекватне залихе да не би остали без робе, али су сва даља кретања неизвјесна - рекао је Рачић.

Директор предузећа “Сава Семберија” из Бијељине Стево Филиповић каже да су упркос свим проблемима успјели у својим погонима да прераде око 8.000 тона воћа и поврћа, како је и било предвиђено годишњим планом.

- Уговоре са кооперантима којима су дефинисане и цијене откупа склопили смо још у јануару, прије пандемије и по тим цијенама смо плаћали сировину чак и онима са којима нисмо имали уговоре. Откупили смо сво понуђено воће и поврће, прерадили и пласирали даље, али имамо потешкоће у наплати - рекао је Филиповић.

Комерцијални директор у предузећу “Спектар дринк” Маринко Докић рекао је да је у октобру забиљежен раст у односу на претходни мјесец, али да је и даље незахвално износити дугорочне прогнозе.

- Не знамо да ли је ово изолован случај или тренд. Успјели смо се донекле вратити на нормалан ниво пословања. Прерађена је планирана количина сировине. Иако има потешкоћа са извозом, на домаћем тржишту се све полако враћа у нормалу - рекао је Докић.

 Сировина

Прерађивачи у Српској углавном воће и поврће откупљују од домаћих произвођача. Сваке године у домаћим прехрамбено-прерађивачким погонима буде прерађено неколико хиљада тона јабука, крушака, јагода и краставаца. За разлику од тих култура, црвену паприку, које нема довољно на нашем тржишту, прерађивачи увозе из региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана