Prerađivačka industrija u oktobru zabilježila pomak: I skroman rast uliva nadu

Milijana Latinović
Prerađivačka industrija u oktobru zabilježila pomak: I skroman rast uliva nadu

BANjALUKA - Skroman rast u prerađivačkoj industriji Republike Srpske u oktobru uliva nadu da će žila kucavica domaće privrede opstati uprkos poteškoćama izazvanim pandemijom virusa korona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku industrija je u oktobru ove godine zabilježila rast u odnosu na mjesec ranije, ali i u odnosu na isti period lani. Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj u oktobru u poređenju sa septembrom veća je za 1,6 odsto, dok je ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u desetom mjesecu ove godine u odnosu na isti period lani veća za 0,1 odsto.

- U području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u oktobru je zabilježen rast od 15,1 odsto, u sektoru vađenja ruda i kamena rast od 2,6 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen rast od 0,6 odsto u odnosu na mjesec ranije - pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za “Glas Srpske” da bi bilo ohrabrujuće ukoliko bi ovaj trend bio nastavljen.

- Bilježimo blago poboljšanje u prerađivačkoj industriji i ako bi to bilo nastavljeno istim tempom to bi bilo dobro za naše ekonomske prilike - istakao je Račić. Dodao je da je nezahvalno davati bilo kakve dugoročne prognoze, jer pandemija virusa korona sa sobom nosi veliku neizvjesnost.

- U većini evropskih zemalja razmišljaju o nekim čvršćim mjerama koje bi trebalo da budu uvedene oko Nove godine. Postoji neko mišljenje da dosta kupaca sa zapada baš zbog tih ograničenja pokušava sada da obezbijedi adekvatne zalihe da ne bi ostali bez robe, ali su sva dalja kretanja neizvjesna - rekao je Račić.

Direktor preduzeća “Sava Semberija” iz Bijeljine Stevo Filipović kaže da su uprkos svim problemima uspjeli u svojim pogonima da prerade oko 8.000 tona voća i povrća, kako je i bilo predviđeno godišnjim planom.

- Ugovore sa kooperantima kojima su definisane i cijene otkupa sklopili smo još u januaru, prije pandemije i po tim cijenama smo plaćali sirovinu čak i onima sa kojima nismo imali ugovore. Otkupili smo svo ponuđeno voće i povrće, preradili i plasirali dalje, ali imamo poteškoće u naplati - rekao je Filipović.

Komercijalni direktor u preduzeću “Spektar drink” Marinko Dokić rekao je da je u oktobru zabilježen rast u odnosu na prethodni mjesec, ali da je i dalje nezahvalno iznositi dugoročne prognoze.

- Ne znamo da li je ovo izolovan slučaj ili trend. Uspjeli smo se donekle vratiti na normalan nivo poslovanja. Prerađena je planirana količina sirovine. Iako ima poteškoća sa izvozom, na domaćem tržištu se sve polako vraća u normalu - rekao je Dokić.

 Sirovina

Prerađivači u Srpskoj uglavnom voće i povrće otkupljuju od domaćih proizvođača. Svake godine u domaćim prehrambeno-prerađivačkim pogonima bude prerađeno nekoliko hiljada tona jabuka, krušaka, jagoda i krastavaca. Za razliku od tih kultura, crvenu papriku, koje nema dovoljno na našem tržištu, prerađivači uvoze iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana