Премија осигурања незгоде пала за милион марака

Маријана Миљић Бјеловук
Премија осигурања незгоде пала за милион марака

БАЊАЛУКА - Укупна премија осигурања на тржишту Републике Српске у првом кварталу повећана је за 5,9 одсто у односу на исти период лани, али се због пандемије вируса корона, која је утицала на пад привредне активности, очекују лошији резултати на крају другог тромјесечја ове године.

Према подацима Агенције за осигурање РС, остварена премија на тржишту осигурања РС у првом кварталу износила је 55,9 милиона КМ. Ови подаци се односе на премију која је остварена на територији Српске од стране друштава за осигурање из РС и филијала друштава за осигурање из ФБиХ.

- Од укупно остварене премије за први квартал на неживотна осигурања се односи 80,7 одсто или 45,1 милион КМ, а на животна осигурања 19,3 одсто или 10,8 милиона КМ - наводе у Агенцији за осигурање РС.

Уобичајено је да премија код појединих врста осигурања флуктуира, посебно када је ријеч о номинално ниским износима и осигурањима чија је фреквенција закључивања везана за одређене периоде у години.

- У првом кварталу ове године у односу на исти период лани дошло је до смањења премије осигурања незгоде за 21,3 одсто, односно са 4,67 милиона на 3,67 милиона марака. Ово осигурање обухвата премију осигурања радника, ученика, гостију хотела и друго, па се може повезати и са флуктуацијом везаном за овај период у години. Смањење премије забиљежено је и код осигурања пловила, те робе у превозу - наводе у Агенцији за осигурање.

Истичу да ће ускоро имати податке о премији за април и мај, када због пандемије највећи број привредника у Српској није радио.

- Очекивани негативни ефекти посљедица актуелне пандемије на сектор осигурања, због пада привредне активности и чињенице да је куповина услуга осигурања међу посљедњим на листи потрошачких приоритета, моћи ће се сагледати тек накнадно - нагласили су у Агенцији за осигурање.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић истиче да вирус корона није утицао на укупну премију осигурања у првом кварталу ове године, али да се пад свакако очекује у другом кварталу.

- Не знам шта је утицало на значајан пад премије незгоде јер је због вируса корона тек од половине марта у Српској забиљежен пад привредне активности - казао је Дурмић.

Када је ријеч о априлу и првој половини маја, Дурмић наводи да је већ сада примјетно да је премија од ауто-одговорности пала за десет одсто у априлу у односу на исти мјесец 2019. године.

- Такође, примјетан је и пад премије осигурања незгоде, али и каско осигурања, док је премија осигурања имовине на прошлогодишњем нивоу. Због свега тога можемо очекивати укупан пад премије у другом кварталу ове године у односу на исти период 2019. године - навео је Дурмић.

Пад у ФБиХ

Осигуравајућа друштва у ФБиХ забиљежила су пад премије осигурања у прва четири мјесеца ове године за 1,6 одсто у односу на исти период лани. Укупна премија осигурања у Федерацији од јануара до краја априла ове године износила је 169,7 милиона КМ. Код осигуравајућих кућа у овом ентитету забиљежен је раст додатних осигурања уз осигурање живота као резултат утицаја пандемије вируса корона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана