Premija osiguranja nezgode pala za milion maraka

Marijana Miljić Bjelovuk
Premija osiguranja nezgode pala za milion maraka

BANjALUKA - Ukupna premija osiguranja na tržištu Republike Srpske u prvom kvartalu povećana je za 5,9 odsto u odnosu na isti period lani, ali se zbog pandemije virusa korona, koja je uticala na pad privredne aktivnosti, očekuju lošiji rezultati na kraju drugog tromjesečja ove godine.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS, ostvarena premija na tržištu osiguranja RS u prvom kvartalu iznosila je 55,9 miliona KM. Ovi podaci se odnose na premiju koja je ostvarena na teritoriji Srpske od strane društava za osiguranje iz RS i filijala društava za osiguranje iz FBiH.

- Od ukupno ostvarene premije za prvi kvartal na neživotna osiguranja se odnosi 80,7 odsto ili 45,1 milion KM, a na životna osiguranja 19,3 odsto ili 10,8 miliona KM - navode u Agenciji za osiguranje RS.

Uobičajeno je da premija kod pojedinih vrsta osiguranja fluktuira, posebno kada je riječ o nominalno niskim iznosima i osiguranjima čija je frekvencija zaključivanja vezana za određene periode u godini.

- U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani došlo je do smanjenja premije osiguranja nezgode za 21,3 odsto, odnosno sa 4,67 miliona na 3,67 miliona maraka. Ovo osiguranje obuhvata premiju osiguranja radnika, učenika, gostiju hotela i drugo, pa se može povezati i sa fluktuacijom vezanom za ovaj period u godini. Smanjenje premije zabilježeno je i kod osiguranja plovila, te robe u prevozu - navode u Agenciji za osiguranje.

Ističu da će uskoro imati podatke o premiji za april i maj, kada zbog pandemije najveći broj privrednika u Srpskoj nije radio.

- Očekivani negativni efekti posljedica aktuelne pandemije na sektor osiguranja, zbog pada privredne aktivnosti i činjenice da je kupovina usluga osiguranja među posljednjim na listi potrošačkih prioriteta, moći će se sagledati tek naknadno - naglasili su u Agenciji za osiguranje.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić ističe da virus korona nije uticao na ukupnu premiju osiguranja u prvom kvartalu ove godine, ali da se pad svakako očekuje u drugom kvartalu.

- Ne znam šta je uticalo na značajan pad premije nezgode jer je zbog virusa korona tek od polovine marta u Srpskoj zabilježen pad privredne aktivnosti - kazao je Durmić.

Kada je riječ o aprilu i prvoj polovini maja, Durmić navodi da je već sada primjetno da je premija od auto-odgovornosti pala za deset odsto u aprilu u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

- Takođe, primjetan je i pad premije osiguranja nezgode, ali i kasko osiguranja, dok je premija osiguranja imovine na prošlogodišnjem nivou. Zbog svega toga možemo očekivati ukupan pad premije u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2019. godine - naveo je Durmić.

Pad u FBiH

Osiguravajuća društva u FBiH zabilježila su pad premije osiguranja u prva četiri mjeseca ove godine za 1,6 odsto u odnosu na isti period lani. Ukupna premija osiguranja u Federaciji od januara do kraja aprila ove godine iznosila je 169,7 miliona KM. Kod osiguravajućih kuća u ovom entitetu zabilježen je rast dodatnih osiguranja uz osiguranje života kao rezultat uticaja pandemije virusa korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana