Предузетници траже да праг за улазак у ПДВ систем буде 150.000 КМ

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА – Предсједници Подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић и Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић потписали су данас у Бањалуци иницијативу за измјене и допуне Закона о ПДВ-у, којом се предвиђа повећање прага за улазак у ПДВ систем са садашњих 50.000 на 150.000 КМ.

Рачић је, након потисивања иницијативе, новинарима рекао да ће она бити понуђена Привредној комори Републике Српске, свим заинтересованим у Српској, као и федералној Привредној и Обртничкој комори како би заједнички та иницијатива била упућена Савјету министара и Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Он је истакао да у БиХ постоји општи консензус свих учесника у привредном и политичком систему да се повећа тај праг.

-Садашњи систем ПДВ-а је извоз сиве економије, пошто добар дио предузетника, који има намјеру да послује испод прага ПДВ-а, није у ситуацији да пријави два или три радника и набави све репроматеријале, сировине и остало. Зато се прибјегава одређеним активностима које су некад и у супротности са законом - навео је Рачић.

Арсићева је навела да је граница од 50.000 КМ велика препрека у пословању свих привредника који послују у форми самосталних предузетника и да ће, ако се нешто не учини, доћи до уласка свих тих привредника у систем ПДВ-а, а што ће довести до повећања цијена за 17 одсто, што уз већ постојећи ниво цијена није добра перспектива за пословањем оних који послују у форми самосталних привредника.

-Желимо послати поруку свим привредницима у Српској, као и у цијелој БиХ, колико је важно да сви заједно наступимо у овој иницијативи како би заједнички обезбиједили опстанак - рекла је Арсићева.

Напомиње да су повећане плате радницима, да је дошло до енормног раста трошкова пословања, тако да се промет ужурбано повећава и да ће сви они којим имају два запослена радника у наредном периду ући у систем ПДВ-а и питање је да ли ће се самостални предузетници моћи да опстану.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана