Preduzetnici traže da prag za ulazak u PDV sistem bude 150.000 KM

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Predsjednici Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić i Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Žana Arsić potpisali su danas u Banjaluci inicijativu za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, kojom se predviđa povećanje praga za ulazak u PDV sistem sa sadašnjih 50.000 na 150.000 KM.

Račić je, nakon potisivanja inicijative, novinarima rekao da će ona biti ponuđena Privrednoj komori Republike Srpske, svim zainteresovanim u Srpskoj, kao i federalnoj Privrednoj i Obrtničkoj komori kako bi zajednički ta inicijativa bila upućena Savjetu ministara i Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

On je istakao da u BiH postoji opšti konsenzus svih učesnika u privrednom i političkom sistemu da se poveća taj prag.

-Sadašnji sistem PDV-a je izvoz sive ekonomije, pošto dobar dio preduzetnika, koji ima namjeru da posluje ispod praga PDV-a, nije u situaciji da prijavi dva ili tri radnika i nabavi sve repromaterijale, sirovine i ostalo. Zato se pribjegava određenim aktivnostima koje su nekad i u suprotnosti sa zakonom - naveo je Račić.

Arsićeva je navela da je granica od 50.000 KM velika prepreka u poslovanju svih privrednika koji posluju u formi samostalnih preduzetnika i da će, ako se nešto ne učini, doći do ulaska svih tih privrednika u sistem PDV-a, a što će dovesti do povećanja cijena za 17 odsto, što uz već postojeći nivo cijena nije dobra perspektiva za poslovanjem onih koji posluju u formi samostalnih privrednika.

-Želimo poslati poruku svim privrednicima u Srpskoj, kao i u cijeloj BiH, koliko je važno da svi zajedno nastupimo u ovoj inicijativi kako bi zajednički obezbijedili opstanak - rekla je Arsićeva.

Napominje da su povećane plate radnicima, da je došlo do enormnog rasta troškova poslovanja, tako da se promet užurbano povećava i da će svi oni kojim imaju dva zaposlena radnika u narednom peridu ući u sistem PDV-a i pitanje je da li će se samostalni preduzetnici moći da opstanu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana