Поповић: Није било отпуштања радника у области транспорта

Срна
Поповић: Није било отпуштања радника у области транспорта

БАЊАЛУКА - Упркос свим потешкоћама у пословању, превозници у Републици Српској нису обустављали дјелатност и уложили су знатне напоре како би привреда Српске функционисала, рекао је министар саобраћаја и веза Српске Ђорђе Поповић.

Он је истакао да, према подацима којима располаже Министарство, није било отпуштања радника у привредним субјектима који се баве транспортом и да су превозници, упркос проблемима у пословању, успјели да сачувају радна мјеста.

Поповић је за „Еуроблиц“ рекао да област транспорта спада у привредне гране које су међу првима претрпјеле знатне губитке и штете, прије свега, због немогућности реализације уговорених превоза за земље региона и Европе.

Поповић је додао да је до тога дошло и због тога што је одвијање превоза било оптерећено дугим чекањима на границама.

„Када говоримо о превозу путника у земљи и прије самог обустављања јавног превоза дошло је до пада броја путника због смањене привредне дјелатности, што је свакако проузроковало знатне губитке превозницима. Иако није било забране одвијања транспортног саобраћаја, смањење привредне дјелатности и отежано одвијање теретног саобраћаја кроз друге земље довели су до тога да превозници роба трпе знатне губитке“, рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, ранспортни сектор спада у оне привредне гране које нису високоакумулативне и пословање превозника повезано је са радом привредних субјеката који се баве производњом и прерадом, па, уз матичне проблеме које имају, превознике оптерећују и сви поремећаји на тржишту.

„Трудимо се да имамо слуха за све те проблеме и да у сарадњи са Министарством комуникација и транспорта у Савјету министара чинимо све што је у нашој моћи и надлежности да помогнемо овим компанијама“, истакао је Поповић.

Говорећи о унапређењу путне инфраструктуре у Српској, Поповић је навео да је Министарство у ову годину ушло са амбициозним плановима од којих се, упркос отежаним условима рада није одустало, те је нагласио да су, када је ријеч о регионалним и магистарлним путевима, активна градилишта широм Српске.

Он је истакао да је приоритет број један у изградњи магистралних и регионалних путева у Српској изградња магистралног правца Брод на Дрини /Фоча/-Хум /Шћепан Поље/.

Када је ријеч о ауто-путевима, Поповић је навео да је стратешким и планским документима планирано дау Српској буде изграђено више од 140 километара ауто-путева.

„Планирамо изградњу преостале двије дионице коридора Пет це од Јоховца до петље Подновље и Вукосавља, дионице ауто-пута од Вукосавља до Брчког и дионице Брчко-Бијељина-Рача, као и изградња ауто-пута Бањалука-Приједор“, нагласио је Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана