Popović: Nije bilo otpuštanja radnika u oblasti transporta

Srna
Popović: Nije bilo otpuštanja radnika u oblasti transporta

BANjALUKA - Uprkos svim poteškoćama u poslovanju, prevoznici u Republici Srpskoj nisu obustavljali djelatnost i uložili su znatne napore kako bi privreda Srpske funkcionisala, rekao je ministar saobraćaja i veza Srpske Đorđe Popović.

On je istakao da, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, nije bilo otpuštanja radnika u privrednim subjektima koji se bave transportom i da su prevoznici, uprkos problemima u poslovanju, uspjeli da sačuvaju radna mjesta.

Popović je za „Euroblic“ rekao da oblast transporta spada u privredne grane koje su među prvima pretrpjele znatne gubitke i štete, prije svega, zbog nemogućnosti realizacije ugovorenih prevoza za zemlje regiona i Evrope.

Popović je dodao da je do toga došlo i zbog toga što je odvijanje prevoza bilo opterećeno dugim čekanjima na granicama.

„Kada govorimo o prevozu putnika u zemlji i prije samog obustavljanja javnog prevoza došlo je do pada broja putnika zbog smanjene privredne djelatnosti, što je svakako prouzrokovalo znatne gubitke prevoznicima. Iako nije bilo zabrane odvijanja transportnog saobraćaja, smanjenje privredne djelatnosti i otežano odvijanje teretnog saobraćaja kroz druge zemlje doveli su do toga da prevoznici roba trpe znatne gubitke“, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, ransportni sektor spada u one privredne grane koje nisu visokoakumulativne i poslovanje prevoznika povezano je sa radom privrednih subjekata koji se bave proizvodnjom i preradom, pa, uz matične probleme koje imaju, prevoznike opterećuju i svi poremećaji na tržištu.

„Trudimo se da imamo sluha za sve te probleme i da u saradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta u Savjetu ministara činimo sve što je u našoj moći i nadležnosti da pomognemo ovim kompanijama“, istakao je Popović.

Govoreći o unapređenju putne infrastrukture u Srpskoj, Popović je naveo da je Ministarstvo u ovu godinu ušlo sa ambicioznim planovima od kojih se, uprkos otežanim uslovima rada nije odustalo, te je naglasio da su, kada je riječ o regionalnim i magistarlnim putevima, aktivna gradilišta širom Srpske.

On je istakao da je prioritet broj jedan u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj izgradnja magistralnog pravca Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/.

Kada je riječ o auto-putevima, Popović je naveo da je strateškim i planskim dokumentima planirano dau Srpskoj bude izgrađeno više od 140 kilometara auto-puteva.

„Planiramo izgradnju preostale dvije dionice koridora Pet ce od Johovca do petlje Podnovlje i Vukosavlja, dionice auto-puta od Vukosavlja do Brčkog i dionice Brčko-Bijeljina-Rača, kao i izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor“, naglasio je Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana