Пољопривреда стуб развоја РС

Љиљана Алексић
Пољопривреда стуб развоја РС

Бијељина - Пољопривреда је стуб развоја Републике Српске и њен велики потенцијал за будућност, јер од ове гране привреде приход остварује 140.000 домаћинстава, а 40.000 их је регистровано као пољопривредно газдинство.

Рекао је то предсједник Владе РС Радован Вишковић, који је у петак у Бијељини отворио 18. Међународни сајам пољопривреде “Интерагро”.

На овогодишњој тродневној пољопривредној смотри, највећој у овом дијелу Српске, учествује рекордних 160 излагача из БиХ, Србије, Мађарске, Италије, Аустрије и Турске, а заступљени су сви сегменти пољопривредне производње.

- Српска у овој години има раст од пет одсто пољопривредне производње и прихода од пољопривреде у односу на претходну годину. Очекујемо да ће пољопривреда у будућности бити у још бољој позицији - рекао је Вишковић и додао да Влада РС, кроз три стуба улагања, издваја 190 милиона КМ за пољопривредну производњу. Премијер је истакао да, уз подршку Привредне коморе Војводине, пољопривредни сајам у Бијељини треба баштинити добра искуства утицајног Новосадског сајма.

- Сајам сада постаје пунољетан и надам се да ће традиција бити настављена и у наредном периоду - додао је Вишковић.

Подршку сајму пољопривреде пружа и ресорно министарство.

- Сајам је мјесто за промоцију најновијих достигнућа у агробизнису, јер се треба стално прилагођавати новинама и потребама пољопривредника. Овакве манифестације треба искористити за креирање пословне будућности - рекао је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић нагласио је да је улагање у овај природни ресурс улагање у снажну Републику Српску, док је први човјек Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао да успјешна сарадња Семберије и Војводине, у оквиру ове манифестације, траје већ неколико година. Учесници сајма оцијенили су да “Интерагро” доприноси јачању привредне сарадње и стварању амбијента за брже контакте међу партнерима у региону.

Међународни сајам пољопривреде одржава се у сајамској хали и на отвореном простору Агротржног центра, на површини од 4.500 квадратних метара. Директор предузећа “Град” Славиша Цацановић, које је организатор сајма, изјавио је да постоји намјера да садашњи сајамски простор у граду прерасте у мастер-центар.

Програм

Другог дана сајма (субота) биће додијељене награде и признања најуспјешнијим узгајивачима стоке на изложби организованој на овој манифестацији, а за све посјетиоце планирана је и бесплатна конзумација меса бика печеног на ражњу. Осим тога биће представљена изложба меда, медоносних ракија и алкохолног пића, те изложба пољопривредне механизације, са експонатима вриједним десет милиона КМ. Сајам ће бити затворен у недјељу додјелом награда и признања најуспјешнијим излагачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана