Poljoprivreda stub razvoja RS

Ljiljana Aleksić
Poljoprivreda stub razvoja RS

Bijeljina - Poljoprivreda je stub razvoja Republike Srpske i njen veliki potencijal za budućnost, jer od ove grane privrede prihod ostvaruje 140.000 domaćinstava, a 40.000 ih je registrovano kao poljoprivredno gazdinstvo.

Rekao je to predsjednik Vlade RS Radovan Višković, koji je u petak u Bijeljini otvorio 18. Međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro”.

Na ovogodišnjoj trodnevnoj poljoprivrednoj smotri, najvećoj u ovom dijelu Srpske, učestvuje rekordnih 160 izlagača iz BiH, Srbije, Mađarske, Italije, Austrije i Turske, a zastupljeni su svi segmenti poljoprivredne proizvodnje.

- Srpska u ovoj godini ima rast od pet odsto poljoprivredne proizvodnje i prihoda od poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu. Očekujemo da će poljoprivreda u budućnosti biti u još boljoj poziciji - rekao je Višković i dodao da Vlada RS, kroz tri stuba ulaganja, izdvaja 190 miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju. Premijer je istakao da, uz podršku Privredne komore Vojvodine, poljoprivredni sajam u Bijeljini treba baštiniti dobra iskustva uticajnog Novosadskog sajma.

- Sajam sada postaje punoljetan i nadam se da će tradicija biti nastavljena i u narednom periodu - dodao je Višković.

Podršku sajmu poljoprivrede pruža i resorno ministarstvo.

- Sajam je mjesto za promociju najnovijih dostignuća u agrobiznisu, jer se treba stalno prilagođavati novinama i potrebama poljoprivrednika. Ovakve manifestacije treba iskoristiti za kreiranje poslovne budućnosti - rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Zoran Maletić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić naglasio je da je ulaganje u ovaj prirodni resurs ulaganje u snažnu Republiku Srpsku, dok je prvi čovjek Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao da uspješna saradnja Semberije i Vojvodine, u okviru ove manifestacije, traje već nekoliko godina. Učesnici sajma ocijenili su da “Interagro” doprinosi jačanju privredne saradnje i stvaranju ambijenta za brže kontakte među partnerima u regionu.

Međunarodni sajam poljoprivrede održava se u sajamskoj hali i na otvorenom prostoru Agrotržnog centra, na površini od 4.500 kvadratnih metara. Direktor preduzeća “Grad” Slaviša Cacanović, koje je organizator sajma, izjavio je da postoji namjera da sadašnji sajamski prostor u gradu preraste u master-centar.

Program

Drugog dana sajma (subota) biće dodijeljene nagrade i priznanja najuspješnijim uzgajivačima stoke na izložbi organizovanoj na ovoj manifestaciji, a za sve posjetioce planirana je i besplatna konzumacija mesa bika pečenog na ražnju. Osim toga biće predstavljena izložba meda, medonosnih rakija i alkoholnog pića, te izložba poljoprivredne mehanizacije, sa eksponatima vrijednim deset miliona KM. Sajam će biti zatvoren u nedjelju dodjelom nagrada i priznanja najuspješnijim izlagačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana