Плата и отпремнина камен спотицања

Данијела Бајић
Плата и отпремнина камен спотицања

БАЊАЛУКА - На адресу Агенције за мирно рјешавање радних спорова Републике Српске лани је пристигло 505 захтјева, што је скоро дупло мање него годину раније, а радници су се најчешће жалили због неисплаћене плате и отпремнине, те неизмирених трошкова за превоз.

Према подацима ове агенције, која радне спорове рјешава бесплатно, од укупног броја прошлогодишњих захтјева за мирење "зараћених" страна, 504 су се односила на индивидуалне радне спорове, а један приједлог био је у вези са колективним спором.

Да су посредници из ове агенције 2018. пред собом имали пуно више посла, потврђује податак да су те године пристигла 962 захтјева.

Највише приједлога за мирно рјешавање радних спорова, према њиховим подацима, годинама долази из јавног сектора.

- Од укупног броја пристиглих приједлога лани, 287 или 56,95 одсто је било из јавног сектора, док се 217 или 43,05 одсто односило на приватни сектор - истакли су у агенцији.

Подаци говоре да је од укупно 505 запримљених предмета у прошлој, закључно са 29. фебруаром ове године, поступак мирног рјешавања радног спора окончан у 471 предмету, од чега је у 276 случајева споразумно ријешено, док је 180 обустављено, а два поступка су прекинута.

- Због ненадлежности и неблаговремености одбачено је 13 захтјева за мирење - истакли су у агенцији.

Током свих година питања која су се јављала као предмет спора, како су навели, односила су се на исплату плата, отпремнине, трошкова превоза, уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, отказ уговора о раду, исплату регреса, топлог оброка, јубиларне награде, те анекс уговора о раду.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић тврди да, иако је број захтјева за мирно рјешавање радних спорова прошле године био доста мањи у односу на 2018, то не значи да су послодавци постали савјеснији.

- Број захтјева, између осталог, зависи и од броја постигнутих договора радника и послодаваца путем синдиката. У случају да путем синдиката не буде постигнут договор, радник онда тражи помоћ Агенције за мирно рјешавање радних спорова, па и суда - рекла је Мишићева.

Додала је да велики број радника, чија су радна права на неки начин ускраћена, из неког разлога трпи и не тражи стручну помоћ.

- У наредном периоду би могло бити више радника чија су права ускраћена, јер многи послодавци користе тренутну ситуацију узроковану вирусом корона па раднике, између осталог, тјерају да потпишу документ о неплаћеном чекању, што је незаконито. Због тога радници, који нису чланови синдиката, а имају тај проблем, треба одмах да се обрате надлежној институцији - казала је Мишићева и додала да су чланови синдиката већ упознати с тим.

Арбитри

У Агенцији за мирно рјешавање радних спорова РС, која је до сада ријешила више од 13.000 предмета, послове мирног рјешавања радних спорова обавља више од 20 арбитара. На тим пословима је, између осталог, ангажовано и више од 30 миритеља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана