Нови Град: Откуп и прерада око 37 тона житарица и уљарица

Срна
Нови Град: Откуп и прерада око 37 тона житарица и уљарица

НОВИ ГРАД- Пољопривредна задруга "Агројапра" из Доњих Агића, код Новог Града, откупиће око 37 тона житарица и уљарица које ће бити прерађене у задружним погонима и као готов производ наћи ће се на тржишту под задружним брендом "Извор".

Директор Задруге Нада Нешковић Раилић рекла је Срни да ће ове сезоне бити откупљено 15 тона пшенице, 10 тона ражи, двије тоне сувог зрна хељде, двије до двије и по тоне сјеменки бундеве и пет до седам тона сјеменки сунцокрета, те око једне тоне домаћег кукуруза.

"Надамо се да ће у наредном периоду бити више произвођача житарица у нашој општини, од којих ћемо откупљивати сировину", навела је Раилићева.

Према њеним ријечима, откупљене житарице биће прерађене у интегрално брашно у задружној воденици, а затим ће се користити за прављење хљеба и пецива у пекари.

"Од откупљених уљарица, сјеменки бундеве и сунцокрета у уљари радимо хладно цијеђена уља. Сви производи на тржишту су под задружним брендом Извор", рекла је Раилићева.

Она је нагласила да, упркос проблемима са епидемијом вируса корона, није било смањења производње и откупа репроматеријала, те да задруга није отпуштала раднике.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана