Novi Grad: Otkup i prerada oko 37 tona žitarica i uljarica

Srna
Novi Grad: Otkup i prerada oko 37 tona žitarica i uljarica

NOVI GRAD- Poljoprivredna zadruga "Agrojapra" iz Donjih Agića, kod Novog Grada, otkupiće oko 37 tona žitarica i uljarica koje će biti prerađene u zadružnim pogonima i kao gotov proizvod naći će se na tržištu pod zadružnim brendom "Izvor".

Direktor Zadruge Nada Nešković Railić rekla je Srni da će ove sezone biti otkupljeno 15 tona pšenice, 10 tona raži, dvije tone suvog zrna heljde, dvije do dvije i po tone sjemenki bundeve i pet do sedam tona sjemenki suncokreta, te oko jedne tone domaćeg kukuruza.

"Nadamo se da će u narednom periodu biti više proizvođača žitarica u našoj opštini, od kojih ćemo otkupljivati sirovinu", navela je Railićeva.

Prema njenim riječima, otkupljene žitarice biće prerađene u integralno brašno u zadružnoj vodenici, a zatim će se koristiti za pravljenje hljeba i peciva u pekari.

"Od otkupljenih uljarica, sjemenki bundeve i suncokreta u uljari radimo hladno cijeđena ulja. Svi proizvodi na tržištu su pod zadružnim brendom Izvor", rekla je Railićeva.

Ona je naglasila da, uprkos problemima sa epidemijom virusa korona, nije bilo smanjenja proizvodnje i otkupa repromaterijala, te da zadruga nije otpuštala radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana