Никица Врањеш, в.д. директора предузећа “Гас-Рес”: Јачање гасног сектора замах развоју привреде

Анита Јанковић Речевић
Никица Врањеш, в.д. директора предузећа “Гас-Рес”: Јачање гасног сектора замах развоју привреде

БАЊАЛУКА - Посматрано у регионалним оквирима гасни сектор у домаћем графикону потрошње енергије не заузима велики удио, али чињеница да је “Гас-Рес” једини увозник гаса из Русије у Српској, а један од два у БиХ, уз повољне уговоре за набавку природног гаса, говори о поштовању које домаћа компанија има од руског гиганта.

- Планови које ће спровести “Гас-Рес”, а који подразумијевају јачање гасног сектора, изградњу источне гасне интерконекције и гасних когенерацијских термоелектрана-топлана код Бањалуке и Приједора требало би да буде јак основ за нови правац развоја домаће привреде - рекао је за “Глас Српске” вршилац дужности директора предузећа “Гас-Рес” Никица Врањеш.

Он је нагласио да се свјетско енергетско, а самим тим и гасно тржиште, још није стабилизовало те да нови конфликти на главним енергетским рутама у Украјини и Блиском истоку не доприносе тржишној стабилизацији.

Упркос таквој ситуацији, додаје Врањеш, цијене природног гаса на домаћем тржишту у претходној години нису драматично расле, нити је било потешкоћа у испоруци, чему су допринијели и повољни уговорни услови кориштења нафтне формуле коју “Гас-Рес” има са добављачем.

- У претходној години “Гас-Рес” је по основу свог уговора са “Газпром експортом” увезао више од 40 милиона кубних метара природног гаса, који је потрошен како у индустријској производњи тако и за снабдијевање привреде и становништва у Српској. На европским гасним берзама ситуација у вези са цијенама је била много нестабилнија. Долазило је до драстичних повећања и смањења цијена природног гаса, а све у складу с тренутним политичким и економским дешавањима. Тежња компаније “Гас-Рес” јесте то да купцима у Српској створи што стабилније и предвидљивије економске услове, који неће зависити од наглих промјена цијена на берзама - казао је Врањеш.

Коментаришући блокаде из ФБиХ у везу са изградњом источне гасне интерконекције, као и енергетске планове на нивоу БиХ којима се предвиђа изградња још три интерконекције, а да међу њима нема и оне са истока, Врањеш истиче да ниједна страна у БиХ не би требало да блокира развојне пројекте друге стране, јер свака нова интерконекција побољшава сигурност снабдијевања природним гасом и Републике Српске и ФБиХ.

- Блокада изградње источне гасне интерконекције на нивоу БиХ свакако негативно утиче на реализацију пројекта, јер доводи до успоравања и других развојних пројеката који су условљени гасификацијом. И поред тога, у “Гас-Рес” се ради на додатним анализама тржишта, провјери техничких могућности и припреми улазних података за главне пројекте гасовода. Истовремено, у сарадњи са нашим партнерима из Србије покушавамо што детаљније утврдити интерконективну тачку и техничке карактеристике прикључка гасовода у Србији. Такође, интензивно радимо на промоцији природног гаса као енергента будућности, основног енергента индустријског развоја - наглашава Врањеш.

Истиче да пројекат источне гасне интерконекције предвиђа изградњу магистралног гасовода од границе са Србијом код Бијељине, затим Брчког, Добоја, Бањалуке, Приједора до Новог Града, у дужини од око 300 километара.

- Овај гасовод омогућио би гасификацију читавог сјеверног дијела Српске, а оставио би могућност изградње крака гасовода и према ФБиХ код Добоја. Изградња гасовода посебан значај има у ери декарбонизације. Природни гас представља идеални енергент који може послужити као замјенски за енергенте који се одликују већом емисијом ЦО2 попут угља и мазута, а економски је повољнији од класичних обновљивих извора енергије. У коначници, гасификација би могла дати нови замах развоју индустрије у сјеверном дијелу Српске, који досад није био гасификован - рекао је Врањеш.

Сигурност

Никица Врањеш сматра да привреда Српске мора на вријеме обезбиједити сигурно и економски прихватљиво снабдијевање природним гасом.

- “Гас-Рес” се показао као сигуран и повољан снабдјевач природним гасом привреде и становништва, али и као поуздан партнер компаније “Газпром” из Руске Федерације, са којом већ десет година реализујемо уговор о директним испорукама природног гаса - казао је Врањеш.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана