Nikica Vranješ, v.d. direktora preduzeća “Gas-Res”: Jačanje gasnog sektora zamah razvoju privrede

Anita Janković Rečević
Nikica Vranješ, v.d. direktora preduzeća “Gas-Res”: Jačanje gasnog sektora zamah razvoju privrede

BANjALUKA - Posmatrano u regionalnim okvirima gasni sektor u domaćem grafikonu potrošnje energije ne zauzima veliki udio, ali činjenica da je “Gas-Res” jedini uvoznik gasa iz Rusije u Srpskoj, a jedan od dva u BiH, uz povoljne ugovore za nabavku prirodnog gasa, govori o poštovanju koje domaća kompanija ima od ruskog giganta.

- Planovi koje će sprovesti “Gas-Res”, a koji podrazumijevaju jačanje gasnog sektora, izgradnju istočne gasne interkonekcije i gasnih kogeneracijskih termoelektrana-toplana kod Banjaluke i Prijedora trebalo bi da bude jak osnov za novi pravac razvoja domaće privrede - rekao je za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Nikica Vranješ.

On je naglasio da se svjetsko energetsko, a samim tim i gasno tržište, još nije stabilizovalo te da novi konflikti na glavnim energetskim rutama u Ukrajini i Bliskom istoku ne doprinose tržišnoj stabilizaciji.

Uprkos takvoj situaciji, dodaje Vranješ, cijene prirodnog gasa na domaćem tržištu u prethodnoj godini nisu dramatično rasle, niti je bilo poteškoća u isporuci, čemu su doprinijeli i povoljni ugovorni uslovi korištenja naftne formule koju “Gas-Res” ima sa dobavljačem.

- U prethodnoj godini “Gas-Res” je po osnovu svog ugovora sa “Gazprom eksportom” uvezao više od 40 miliona kubnih metara prirodnog gasa, koji je potrošen kako u industrijskoj proizvodnji tako i za snabdijevanje privrede i stanovništva u Srpskoj. Na evropskim gasnim berzama situacija u vezi sa cijenama je bila mnogo nestabilnija. Dolazilo je do drastičnih povećanja i smanjenja cijena prirodnog gasa, a sve u skladu s trenutnim političkim i ekonomskim dešavanjima. Težnja kompanije “Gas-Res” jeste to da kupcima u Srpskoj stvori što stabilnije i predvidljivije ekonomske uslove, koji neće zavisiti od naglih promjena cijena na berzama - kazao je Vranješ.

Komentarišući blokade iz FBiH u vezu sa izgradnjom istočne gasne interkonekcije, kao i energetske planove na nivou BiH kojima se predviđa izgradnja još tri interkonekcije, a da među njima nema i one sa istoka, Vranješ ističe da nijedna strana u BiH ne bi trebalo da blokira razvojne projekte druge strane, jer svaka nova interkonekcija poboljšava sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom i Republike Srpske i FBiH.

- Blokada izgradnje istočne gasne interkonekcije na nivou BiH svakako negativno utiče na realizaciju projekta, jer dovodi do usporavanja i drugih razvojnih projekata koji su uslovljeni gasifikacijom. I pored toga, u “Gas-Res” se radi na dodatnim analizama tržišta, provjeri tehničkih mogućnosti i pripremi ulaznih podataka za glavne projekte gasovoda. Istovremeno, u saradnji sa našim partnerima iz Srbije pokušavamo što detaljnije utvrditi interkonektivnu tačku i tehničke karakteristike priključka gasovoda u Srbiji. Takođe, intenzivno radimo na promociji prirodnog gasa kao energenta budućnosti, osnovnog energenta industrijskog razvoja - naglašava Vranješ.

Ističe da projekat istočne gasne interkonekcije predviđa izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Srbijom kod Bijeljine, zatim Brčkog, Doboja, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada, u dužini od oko 300 kilometara.

- Ovaj gasovod omogućio bi gasifikaciju čitavog sjevernog dijela Srpske, a ostavio bi mogućnost izgradnje kraka gasovoda i prema FBiH kod Doboja. Izgradnja gasovoda poseban značaj ima u eri dekarbonizacije. Prirodni gas predstavlja idealni energent koji može poslužiti kao zamjenski za energente koji se odlikuju većom emisijom CO2 poput uglja i mazuta, a ekonomski je povoljniji od klasičnih obnovljivih izvora energije. U konačnici, gasifikacija bi mogla dati novi zamah razvoju industrije u sjevernom dijelu Srpske, koji dosad nije bio gasifikovan - rekao je Vranješ.

Sigurnost

Nikica Vranješ smatra da privreda Srpske mora na vrijeme obezbijediti sigurno i ekonomski prihvatljivo snabdijevanje prirodnim gasom.

- “Gas-Res” se pokazao kao siguran i povoljan snabdjevač prirodnim gasom privrede i stanovništva, ali i kao pouzdan partner kompanije “Gazprom” iz Ruske Federacije, sa kojom već deset godina realizujemo ugovor o direktnim isporukama prirodnog gasa - kazao je Vranješ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana