На лицитацији потраживања у “Шећерани”

Милијана Латиновић
На лицитацији потраживања у “Шећерани”

БАЊАЛУКА - Пореска управа Републике Српске продаје потраживања у Фабрици шећера у Бијељини која је у стечају, у износу од 1,30 милиона марака, а почетна цијена је 70 одсто укупне вриједности.

У огласу који је у петак објављен у “Гласу Српске” наведено је да ће се лицитација спровести јавним надметањем, методом прикупљања јавних понуда на начин да се постигне највиша понуђена накнада за уступање.

- Пореска управа ће са најповољнијим понуђачем закључити уговор о уступању признатих разлучних потраживања у стечајном поступку - наведено је у огласу.

Истакнуто је да Пореска управа не одговара за наплативост потраживања, те да се уступање потраживање врши по принципу “виђено-купљено”, тако да понуђачи немају право на накнадне приговоре и жалбе.

У огласу је наведено да је изабрани понуђач дужан да у року од три дана од дана закључења уговора уплати понуђену цијену накнаде.

Стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић каже за “Глас Српске” да било ко може откупити потраживања Српске, те да је врло вјероватно да у трку уђе и фочанска компанија “Павгорд” која је већ откупила потраживања радника и неколико предузећа.

- За 14. септембар је заказана Скупштина повјерилаца на којој би требало да буде изабран нови Одбор повјерилаца, јер је структура у Скупштини потпуно измијењена и око 54 одсто припада фирми “Павгорд” - рекао је Матић, нагласивши да ће након тог датума бити познато како ће се и по којој цијени даље продавати “Шећерана”.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од десет милиона марака. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који мјерка “Шећерану” и за њу нуди 6,9 милиона марака, за то пропало предузеће су биле заинтересоване и фирме “Солтист” и “Саријел” из Турске, али у два наврата нису испоштовале прописе и уплатиле депозит, тако да је продаја предузећа Турцима пропала. Послије њих у трку за некадашњег гиганта ушла је и компанија “Нива” из Жабља у Србији, која се бави производњом медицинских средстава од газе и вате. Имали су намјеру да, након што купе фабрику, у њој прошире производњу и запосле 100 радника, али је и та понуда пропала. За “Шећерану” је био заинтересован и потенцијални купац из Кине Драган Гуру Ђурагин, али ни са њим није склопљен посао.

Посљедња на листи заинтересованих за ово пропало предузеће била је фирма “Унимонт” из Лознице, која се бави станоградњом, а с обзиром на то да није уплатила депозит у предвиђеном року, продаја је настављена по цијени од осам милиона марака. Фабрика шећера зјапи празна већ 12 година. Скупштина повјерилаца “Шећеране” прошле године донијела је одлуку да се лицитације организују сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона марака. Најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

Рок за пријаве

У огласу је наведено да право учешћа имају сва правна и физичка лица. Заинтересовани могу прегледати документацију на којој се заснивају наведена потраживања до 14. августа до 10 часова када истиче рок за достављање пријава, а пријаве се шаљу на адресу Пореске управе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана