Na licitaciji potraživanja u “Šećerani”

Milijana Latinović
Na licitaciji potraživanja u “Šećerani”

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske prodaje potraživanja u Fabrici šećera u Bijeljini koja je u stečaju, u iznosu od 1,30 miliona maraka, a početna cijena je 70 odsto ukupne vrijednosti.

U oglasu koji je u petak objavljen u “Glasu Srpske” navedeno je da će se licitacija sprovesti javnim nadmetanjem, metodom prikupljanja javnih ponuda na način da se postigne najviša ponuđena naknada za ustupanje.

- Poreska uprava će sa najpovoljnijim ponuđačem zaključiti ugovor o ustupanju priznatih razlučnih potraživanja u stečajnom postupku - navedeno je u oglasu.

Istaknuto je da Poreska uprava ne odgovara za naplativost potraživanja, te da se ustupanje potraživanje vrši po principu “viđeno-kupljeno”, tako da ponuđači nemaju pravo na naknadne prigovore i žalbe.

U oglasu je navedeno da je izabrani ponuđač dužan da u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora uplati ponuđenu cijenu naknade.

Stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić kaže za “Glas Srpske” da bilo ko može otkupiti potraživanja Srpske, te da je vrlo vjerovatno da u trku uđe i fočanska kompanija “Pavgord” koja je već otkupila potraživanja radnika i nekoliko preduzeća.

- Za 14. septembar je zakazana Skupština povjerilaca na kojoj bi trebalo da bude izabran novi Odbor povjerilaca, jer je struktura u Skupštini potpuno izmijenjena i oko 54 odsto pripada firmi “Pavgord” - rekao je Matić, naglasivši da će nakon tog datuma biti poznato kako će se i po kojoj cijeni dalje prodavati “Šećerana”.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala. Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala. Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni sa njim nije sklopljen posao.

Posljednja na listi zainteresovanih za ovo propalo preduzeće bila je firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je nastavljena po cijeni od osam miliona maraka. Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina. Skupština povjerilaca “Šećerane” prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona maraka. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Rok za prijave

U oglasu je navedeno da pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica. Zainteresovani mogu pregledati dokumentaciju na kojoj se zasnivaju navedena potraživanja do 14. avgusta do 10 časova kada ističe rok za dostavljanje prijava, a prijave se šalju na adresu Poreske uprave RS.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana