Металски сектор у Српској није изгубио купце: Поскупљења лимитирала наруџбе

Милијана Латиновић
Металски сектор у Српској није изгубио купце: Поскупљења лимитирала наруџбе

БАЊАЛУКА - Металски сектор у Републици Српској успијева да одржи ниво пословања упркос поремећајима на тржишту, што потврђује и чињеница да су њихови инострани купци прихватили више цијене производа, али смањили наруџбе.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да и цјеновници за јун најављују поскупљење сировине, па ће тако за тону просјечног лима издвајати и до 1.650 евра, што је, како кажу, ван свих норми.

У складу са растом цијене репроматеријала поскупљују и готови производи, који махом завршавају на иностраном тржишту. Иако је било најава да ће посао стати и да ће енормна цијена челика стопирати наруџбе, у предузећима у Српској кажу да су се за сада изборили и нашли какво-такво рјешење да опстану.

- Ситуација је и даље тешка. Цијене репроматеријала за јун, у односу на мај, биће више за око 20 евра по тони. У складу с тим и ми дижемо цијену својих производа. Наш највећи купац, али и они мањи прихватили су за сада те више цијене производа, али наручују мање робе - рекао је директор и власник предузећа “Металац МБМ” из Дервенте Слободан Голуб, подсјетивши да извозе 97 одсто својих производа.

Голуб је истакао да и даље највише сировине набављају из жељезаре у Смедереву.

Усљед поремећаја у ланцу снабдијевања сировином и енормних поскупљења репроматеријала цијене својих производа подигло је и челиначко предузеће “Винекс”.

- Купци, и домаћи и инострани, прихватили су цијене које су више за око 30 одсто, али су наруџбе смањене. Очигледно је да је уз све ове проблеме пала куповна моћ. Осим тога, тешко долазимо до материјала. Један од главних разлога јесте то што је уништена челичана у Украјини - рекао је директор “Винекса” Далибор Џомбић.

Истакао је да се на челик, бакар и месинг све дуже чека.

- Бакар набављамо из Србије, остале метале од домаћих добављача који набављају из Европе и имају проблема да дођу до сировине и транспортују је овамо - додао је Џомбић.

Он подсјећа да нема материјала који није поскупио и наглашава да је било каква прогноза у пословању за наредни период неизвјесна, јер ни произвођачи ни купци не знају какви поремећаји на тржишту их очекују до краја године.

Радници

Слободан Голуб каже да без обзира на бројне изазове у пословању ниједног радника нису отпустили.

- Већ неколико мјесеци недостаје нам радника, углавном заваривача и бравара. Имамо послова које не можемо стићи да завршимо јер немамо радне снаге. У иностранство нам је отишло десетак радника - рекао је Голуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана