Metalski sektor u Srpskoj nije izgubio kupce: Poskupljenja limitirala narudžbe

Milijana Latinović
Metalski sektor u Srpskoj nije izgubio kupce: Poskupljenja limitirala narudžbe

BANjALUKA - Metalski sektor u Republici Srpskoj uspijeva da održi nivo poslovanja uprkos poremećajima na tržištu, što potvrđuje i činjenica da su njihovi inostrani kupci prihvatili više cijene proizvoda, ali smanjili narudžbe.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da i cjenovnici za jun najavljuju poskupljenje sirovine, pa će tako za tonu prosječnog lima izdvajati i do 1.650 evra, što je, kako kažu, van svih normi.

U skladu sa rastom cijene repromaterijala poskupljuju i gotovi proizvodi, koji mahom završavaju na inostranom tržištu. Iako je bilo najava da će posao stati i da će enormna cijena čelika stopirati narudžbe, u preduzećima u Srpskoj kažu da su se za sada izborili i našli kakvo-takvo rješenje da opstanu.

- Situacija je i dalje teška. Cijene repromaterijala za jun, u odnosu na maj, biće više za oko 20 evra po toni. U skladu s tim i mi dižemo cijenu svojih proizvoda. Naš najveći kupac, ali i oni manji prihvatili su za sada te više cijene proizvoda, ali naručuju manje robe - rekao je direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub, podsjetivši da izvoze 97 odsto svojih proizvoda.

Golub je istakao da i dalje najviše sirovine nabavljaju iz željezare u Smederevu.

Usljed poremećaja u lancu snabdijevanja sirovinom i enormnih poskupljenja repromaterijala cijene svojih proizvoda podiglo je i čelinačko preduzeće “Vineks”.

- Kupci, i domaći i inostrani, prihvatili su cijene koje su više za oko 30 odsto, ali su narudžbe smanjene. Očigledno je da je uz sve ove probleme pala kupovna moć. Osim toga, teško dolazimo do materijala. Jedan od glavnih razloga jeste to što je uništena čeličana u Ukrajini - rekao je direktor “Vineksa” Dalibor Džombić.

Istakao je da se na čelik, bakar i mesing sve duže čeka.

- Bakar nabavljamo iz Srbije, ostale metale od domaćih dobavljača koji nabavljaju iz Evrope i imaju problema da dođu do sirovine i transportuju je ovamo - dodao je Džombić.

On podsjeća da nema materijala koji nije poskupio i naglašava da je bilo kakva prognoza u poslovanju za naredni period neizvjesna, jer ni proizvođači ni kupci ne znaju kakvi poremećaji na tržištu ih očekuju do kraja godine.

Radnici

Slobodan Golub kaže da bez obzira na brojne izazove u poslovanju nijednog radnika nisu otpustili.

- Već nekoliko mjeseci nedostaje nam radnika, uglavnom zavarivača i bravara. Imamo poslova koje ne možemo stići da završimo jer nemamo radne snage. U inostranstvo nam je otišlo desetak radnika - rekao je Golub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana