Мањак радне снаге и даље највећи изазов

Милијана Латиновић
Мањак радне снаге и даље највећи изазов

БАЊАЛУКА - Подручна привредна комора Бањалука уручила је јуче плакете представницима 53 привредна друштва која обиљежавају значајне јубилеје пословања, пребродиле су многа тешка времена, а сада се суочавају са недостатком радне снаге као највећим изазовом.

Привредници су се окупили у Комори на традиционалном новогодишњем пријему, а то је била прилика да размијене искуства, сумирају постигнуте резултате и разговарају о плановима за идућу годину.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да су међу награђеним компаније које славе од десет до 95 година успјешног пословања.

- Највећи број њих слави три деценије пословања и то су привредна друштва која су на неки начин пионири предузетништва у Српској, основане 1991. године, када је донесен први закон о предузећима - рекао је Рачић.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић нагласио је добру сарадњу са Подручном привредном комором Бањалука, као и са свим привредницима.

- Ту смо за доношење било каквих приједлога који могу бити од користи за све привредне активности у Српској - поручио је Петричевић.

За привреднике година коју испраћају била је изазовна, а највећи проблем са којим се суочавају је недостатак радне снаге. Директор фирме “Крајинапетрол” Бањалука, која слави 30 година постојања, Милован Бајић захвалио је Комори што ствара бољи привредни амбијент, утиче на измјене законских прописа и настоји да смањи парафискалне намете.

- Надамо се бољој пословној атмосфери у идућој години, али и повољнијим законским прописима који ће фаворизовати оне који послују у складу са законом - рекао је Бајић. Нагласио је да је недостатак радне снаге огроман проблем и додао да је сада немогуће покренути неку озбиљну фирму у било ком дијелу БиХ, због недостатка радне снаге, а дијелом и због дисбаланса у образовним профилима. Додао је да су ниске плате добрим дијелом утицале на одлив кадра и нагласио да они који раде у вријеме празника, ноћне смјене или тешке физичке послове треба и да буду плаћени за то.

- Оне који раде и привређују мораћемо почети озбиљније плаћати, без обзира на степен квалификације - нагласио је Бајић.

Директорица бањалучке фирме “Miltex” Вишња Поповић рекла је да је Комора мјесто гдје могу доћи и када су задовољни и када нису.

- За привредно друштво које траје 30 година рад, посвећеност и квалитет су најважнији - рекла је Поповићева, захваливши и свом тиму од тридесетак запослених, без којих би рад овог текстилног предузећа био немогућ. Међу компанијама којима су додијељене плакете су и Месна индустрија “Тулумовић” из Лакташа, која послује 95 година, затим “Јелшинград ливница челика” Бањалука, “Противградна превентива” Градишка, компаније “Фагус” и “Грађус” из Котор Вароша, “МИ-ТРИВАС” Прњавор и многе друге.

“Отворени Балкан”

Вјекослав Петричевић је, одговарајући на питање колико су привредници у Српској оштећени зато што се БиХ још није прикључила иницијативи “Отворени Балкан”, рекао да је та иницијатива нешто што доноси велику корист свим земљама у регији.

- Уколико останемо изван, бојим се да ћемо имати још веће потешкоће у промету робе и услуга - казао је Петричевић, изразивши наду да ће и БиХ ускоро постати дио те приче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана