Manjak radne snage i dalje najveći izazov

Milijana Latinović
Manjak radne snage i dalje najveći izazov

BANjALUKA - Područna privredna komora Banjaluka uručila je juče plakete predstavnicima 53 privredna društva koja obilježavaju značajne jubileje poslovanja, prebrodile su mnoga teška vremena, a sada se suočavaju sa nedostatkom radne snage kao najvećim izazovom.

Privrednici su se okupili u Komori na tradicionalnom novogodišnjem prijemu, a to je bila prilika da razmijene iskustva, sumiraju postignute rezultate i razgovaraju o planovima za iduću godinu.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da su među nagrađenim kompanije koje slave od deset do 95 godina uspješnog poslovanja.

- Najveći broj njih slavi tri decenije poslovanja i to su privredna društva koja su na neki način pioniri preduzetništva u Srpskoj, osnovane 1991. godine, kada je donesen prvi zakon o preduzećima - rekao je Račić.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević naglasio je dobru saradnju sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, kao i sa svim privrednicima.

- Tu smo za donošenje bilo kakvih prijedloga koji mogu biti od koristi za sve privredne aktivnosti u Srpskoj - poručio je Petričević.

Za privrednike godina koju ispraćaju bila je izazovna, a najveći problem sa kojim se suočavaju je nedostatak radne snage. Direktor firme “Krajinapetrol” Banjaluka, koja slavi 30 godina postojanja, Milovan Bajić zahvalio je Komori što stvara bolji privredni ambijent, utiče na izmjene zakonskih propisa i nastoji da smanji parafiskalne namete.

- Nadamo se boljoj poslovnoj atmosferi u idućoj godini, ali i povoljnijim zakonskim propisima koji će favorizovati one koji posluju u skladu sa zakonom - rekao je Bajić. Naglasio je da je nedostatak radne snage ogroman problem i dodao da je sada nemoguće pokrenuti neku ozbiljnu firmu u bilo kom dijelu BiH, zbog nedostatka radne snage, a dijelom i zbog disbalansa u obrazovnim profilima. Dodao je da su niske plate dobrim dijelom uticale na odliv kadra i naglasio da oni koji rade u vrijeme praznika, noćne smjene ili teške fizičke poslove treba i da budu plaćeni za to.

- One koji rade i privređuju moraćemo početi ozbiljnije plaćati, bez obzira na stepen kvalifikacije - naglasio je Bajić.

Direktorica banjalučke firme “Miltex” Višnja Popović rekla je da je Komora mjesto gdje mogu doći i kada su zadovoljni i kada nisu.

- Za privredno društvo koje traje 30 godina rad, posvećenost i kvalitet su najvažniji - rekla je Popovićeva, zahvalivši i svom timu od tridesetak zaposlenih, bez kojih bi rad ovog tekstilnog preduzeća bio nemoguć. Među kompanijama kojima su dodijeljene plakete su i Mesna industrija “Tulumović” iz Laktaša, koja posluje 95 godina, zatim “Jelšingrad livnica čelika” Banjaluka, “Protivgradna preventiva” Gradiška, kompanije “Fagus” i “Građus” iz Kotor Varoša, “MI-TRIVAS” Prnjavor i mnoge druge.

“Otvoreni Balkan”

Vjekoslav Petričević je, odgovarajući na pitanje koliko su privrednici u Srpskoj oštećeni zato što se BiH još nije priključila inicijativi “Otvoreni Balkan”, rekao da je ta inicijativa nešto što donosi veliku korist svim zemljama u regiji.

- Ukoliko ostanemo izvan, bojim se da ćemo imati još veće poteškoće u prometu robe i usluga - kazao je Petričević, izrazivši nadu da će i BiH uskoro postati dio te priče.

"Jumko" šije punom parom
"Jumko" šije punom parom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana