Ливници челика Јелшинград поново забрањена производња

ГС
Foto: РТРС

БАЊАЛУКА - Јелшинград Ливар Ливница челика Бањалука поново је под забраном комплетног процеса производње, након што је инспекција током тестног периода утврдила да сви недостаци нису отклоњени.

Мјештани кажу да је у интересу свих да ливница настави са радом, али не на штету лошег квалитета ваздуха који грађани удишу.

Средином јула Инспекторат је ставио забрану рада ливници Јелшинград а потом, при уклањању одређених недостатака дозволио пробни односно тестни период.

Међутим, непријатан мирис се и даље осјетио и поново је на снагу ступила забрана рада на комплетан процес производње до уклањања још једног недостатка.

Ријеч је можда и о најважнијем недостатку, а то је вентилација са свим неопходним филтерима који би требало да стигну наредне седмице.

- Радимо искључиво по налозима инспектора, радимо и мјерења, присутни су разни мониторинзи за квалитет ваздуха, и кад се не ради и кад се ради мјери се - каже Модраг Брдар, генерални директор Јелшинград Ливар Ливнице.

Из Инспектората наводе да изречена мјера забране траје од дана њеног изрицања и трајаће до потпуног отклањања емисије неугодних мириса у околну атмосферу.

- Све радње које проводи субјекат на отклањању недостатака свакодневно се прате од стране републичких еколошких инспектора, као и пробе функционалности појединачних или повезаних техничко технолошких цјелина, након чега се на исте поновно враћају мјере забране, и то док се не успостави у потпуности ефикасан систем, односно отклони појава ширења непријатних мириса - наводе из Инспектората.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана