Livnici čelika Jelšingrad ponovo zabranjena proizvodnja

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA - Jelšingrad Livar Livnica čelika Banjaluka ponovo je pod zabranom kompletnog procesa proizvodnje, nakon što je inspekcija tokom testnog perioda utvrdila da svi nedostaci nisu otklonjeni.

Mještani kažu da je u interesu svih da livnica nastavi sa radom, ali ne na štetu lošeg kvaliteta vazduha koji građani udišu.

Sredinom jula Inspektorat je stavio zabranu rada livnici Jelšingrad a potom, pri uklanjanju određenih nedostataka dozvolio probni odnosno testni period.

Međutim, neprijatan miris se i dalje osjetio i ponovo je na snagu stupila zabrana rada na kompletan proces proizvodnje do uklanjanja još jednog nedostatka.

Riječ je možda i o najvažnijem nedostatku, a to je ventilacija sa svim neophodnim filterima koji bi trebalo da stignu naredne sedmice.

- Radimo isključivo po nalozima inspektora, radimo i mjerenja, prisutni su razni monitorinzi za kvalitet vazduha, i kad se ne radi i kad se radi mjeri se - kaže Modrag Brdar, generalni direktor Jelšingrad Livar Livnice.

Iz Inspektorata navode da izrečena mjera zabrane traje od dana njenog izricanja i trajaće do potpunog otklanjanja emisije neugodnih mirisa u okolnu atmosferu.

- Sve radnje koje provodi subjekat na otklanjanju nedostataka svakodnevno se prate od strane republičkih ekoloških inspektora, kao i probe funkcionalnosti pojedinačnih ili povezanih tehničko tehnoloških cjelina, nakon čega se na iste ponovno vraćaju mjere zabrane, i to dok se ne uspostavi u potpunosti efikasan sistem, odnosno otkloni pojava širenja neprijatnih mirisa - navode iz Inspektorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana