Кошарац: Реализован кључни корак за извоз млијека и млијечних производа у Кину

Срна
Кошарац: Реализован кључни корак за извоз млијека и млијечних производа у Кину

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је Кини достављен попуњени ревидирани упитник за извоз млијека и млијечних производа из БиХ.

 “Канцеларија за ветеринарство БиХ је, у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа и надлежним ентитетским институцијама, доставила кинеској страни одговоре на додана питања из Упитника, што је финални корак у процесу одобравања извоза млијека и млијечних производа на тржиште Кине”, потврдио је Кошарац.

Према његовим ријечима, у наредној фази овог процеса очекује се долазак надлежних инспектора из Кине у БиХ да би извршили контролу домаћих капацитета за производњу и прераду млијека.

“Постоји чак могућност да нам извоз млијека и млијечних производа буде одобрен и без извршене контроле надлежних кинеских инспектора, будући да домаће компаније већ извозе у ЕУ, што значи да испуњавају стандарде и квалитетом производа задовољавају ово захтјевно тржиште”, нагласио је Кошарац, саопштено је из ресорног министарства.

Он је истакао да је Министарство спољне трговине и економских односа у претходном периоду интензивирало напоре на отварању кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, што ће бити додатни подстицај за развој домаћих пољопривредних капацитета.

“Не разумијем зашто је претходна структура игнорисала потенцијал тржишта Кине, што је потпуно неприхватљиво. Покренули смо процес након вишегодишњег застоја, цијенећи капацитете и искуства домаћих произвођача и прерађивача млијека који своје производе, осим европским, могу равноправно понудити и кинеским купцима”, истакао је Кошарац.

Он је изразио захвалност и поздравио напоре амбасадора Кине у БиХ Ђи Пинга на убрзавању активности које ће резултирати отварањем кинеског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ.

“Кина је наш дугогодишњи партнер са којим желимо јачати сарадњу и повећати обим спољнотрговинске размјене. То опредјељење потврдио је и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на недавно одржаном Самиту 17 плус један када је закључено да Кина планира да у наредних пет година из земаља централне и источне Европе увезе робе у вриједности од 170 милијарди долара, те да удвостручи увоз пољопривредних производа из овог дијела Европе, што је шанса за домаћи пољопривредни сектор”, нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да Министарство спољне трговине и економских односа паралелно ради на стварању услова за извоз меса и вина из БиХ у Кину, цијенећи да је отварање нових тржишта једна од мјера заштите домаће производње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана