Košarac: Realizovan ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

Srna
Košarac: Realizovan ključni korak za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je Kini dostavljen popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

 “Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz Upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine”, potvrdio je Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz Kine u BiH da bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

“Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište”, naglasio je Košarac, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je istakao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u prethodnom periodu intenziviralo napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

“Ne razumijem zašto je prethodna struktura ignorisala potencijal tržišta Kine, što je potpuno neprihvatljivo. Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima”, istakao je Košarac.

On je izrazio zahvalnost i pozdravio napore ambasadora Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

“Kina je naš dugogodišnji partner sa kojim želimo jačati saradnju i povećati obim spoljnotrgovinske razmjene. To opredjeljenje potvrdio je i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na nedavno održanom Samitu 17 plus jedan kada je zaključeno da Kina planira da u narednih pet godina iz zemalja centralne i istočne Evrope uveze robe u vrijednosti od 170 milijardi dolara, te da udvostruči uvoz poljoprivrednih proizvoda iz ovog dijela Evrope, što je šansa za domaći poljoprivredni sektor”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana